Україна і світ

Чим обробити картоплю перед посадкою від колорадського жука – народні засоби

Перед тим як садити картоплю, її варто обробити від шкідників, і краще це робити не хімічними засобами, щоб їсти екологічно чистий продукт. Які препарати рекомендовано застосувати під час маніпуляції та як правильно це зробити – Фактам ICTV розповів наш постійний експерт із рослин Олексій Колесник.

Колорадський жук: причини появи та наслідки

Колорадський жук має невеличкі розміри, які досягають 8-12 мм. У цієї комахи смугасте забарвлення – жовте чи червоно-жовте, рідше жовто-буре зі світлішими надкрилами й темними плямами на голові та передньоспинці.

Цей шкідник виповзає із зимової сплячки та починає свою “роботу”, коли на вулиці теплішає, термометри показують не нижче від 15°С, а ґрунт, зокрема, прогрівається до 13-14°С. Ще одними сприятливими чинниками, які активують колорадського жука, є дощ і сонечко.

Зараз дивляться

Загалом колорадський жук – інвазивна для України комахою. Шкідника завезли з Америки, з батьківщини картоплі.

– Після завезення колорадського жука на наш континент шкідник не зустрів особливої конкуренції у Європі, що сприяло його масовому розмноженню, – розповідає Олексій Колесник.

Якщо не боротися зі шкідником, це може призвести до згубних для врожаю картоплі наслідків.

– У більшості випадків, якщо не боротися з ним у посадках картоплі, колорадські жуки практично повністю знищать надземну частину рослин, – додає наш постійний експерт із рослин.

Чим обробити картоплю перед посадкою від колорадського жука: підбірка засобів

Наш експерт з рослин виокремив три дієві засоби боротьби з колорадським жуком.

– Перед посадкою, для захисту бульб від колорадського жука, слід обробити їх препаратами: Магнум дуо, Селест топ, або Ампліго, – радить Олексій Колесник.

  • Магнум дуо – це протруйник, інсектицидно-фунгіцидний препарат контактної та системної дії для комплексного захисту картоплі від хвороб і шкідників. Має тривалий захисний період, до семи тижнів. Крім того, цей засіб стимулює ріст і розвиток рослини.

До того ж, протруйник не впливає на смакові якості картоплі, а також є безпечним для корисних комах і навколишнього середовища.

  • Селест топ – ефективний комбінований протруйник бульб картоплі. Також застосується у боротьбі зі шкідниками й для інших рослин.

Він у своєму складі містить три активні речовини: тіаметоксам, флудіоксоніл і дифеноконазол.

  • Ампліго – це мікрокапсульована суспензія, яка чинить контактно-кишкову дію та має широкий спектр впливу на колорадського жука. Тож обробка картоплі цим засобом є досить ефективною – цей препарат завдяки двом речовинам блокує центральну нервову систему та роботу м’язів шкідника.

Крім того, завдяки невеличким розмірам капсул препарату, він краще покриває листочки картоплі та прилипає до їхньої поверхні.

Чим обробити картоплю перед посадкою від колорадського жука: народні засоби

Щоб не застосовувати хімію для боротьби з колорадським жуком, деякі господарі використовують народні способи. Однак, за словами нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника, вони не такі ефективні, як магазинні.

– Народних методів боротьби з колорадськими жуками є багато, але їхня ефективність може бути нижчою, ніж у хімічних засобів, – говорить він.

Так, у боротьбі з колорадським жуком на картоплі застосовують різні настої та відвари, зокрема з таких трав, як полин, чистотіл, пижмо, ромашка, лопух, м’ята, тютюн, гірчиця та хвоя. Вони непогано відлякують шкідника. Їх можна використовувати для обприскування або обсипання кущів.

Фото: Depositphotos

Також господарі для обробки картоплі від колорадського жука використовують розчин березового дьогтю. Кожен із цих засобів має свій спосіб приготування. Так, наприклад, останній роблять із розрахунку 30 г на 4 л води. У нього занурюють бульби перед посадкою.

Цей розчин діє як антисептик і також відлякує шкідників своїм різким запахом. До того ж, можна під час саджання картоплі у кожну лунку додати жменю тирси, просоченої дьогтем.

Чи є збирання колорадських жуків ефективним способом боротьби

Напевно, кожен у дитинстві мав досвід збирання жуків на городі у бабусі та дідуся. Для деяких це ставало навіть своєрідним змаганням – хто наповнить банку швидше. Однак, за словами нашого постійного експерта Олексія Колесника, це має сенс лише на невеличких ділянках.

– Збирання жуків та їхніх личинок вручну буде ефективним способом боротьби на невеликих ділянках, – додає він.

Як правильно провести обробку картоплі  від колорадського жука

Перед початком посадки картоплі її варто дістати та перебрати, тобто викинути підгнилі та пошкоджені бульби. Також не забудьте прогріти картоплю перед посадкою – якщо вона зберігається у погребі, то дістаньте її звідти десь за місяць до посадки.

Картопля має лежати у прохолодному, але світлому місці, щоб рослина проросла. Після цього її можна почати обробляти.

Для цього замочіть картоплю у розчині та потримайте деякий час.

– Замочіть бульби в розчині інсектицидного протруювача (народного засобу) повністю занурюючи їх на 20-30 хвилин, – говорить Олексій Колесник.

Перед посадкою дайте бульбам просохнути від розчину.

Як доглядати за картоплею, щоби попередити появу колорадського жука

Щоб уникнути появи колорадського жука на картоплі, варто обирати певні сорти бульби.

– Використовуйте найбільш стійкі сорти картоплі до колорадського жука, вони можуть значно полегшити боротьбу з шкідником, – каже наш постійний експерт з рослин.

Чергуйте картоплю з іншими культурами на вашій ділянці, тобто не вирощуйте її багато років на одному місці.

Також, щоби запобігти появі колорадського жука на картоплі, можна обробляти бульбу і після посадки. Найоптимальнішим часом для цього є період до або після цвітіння картоплі.

Навіть якщо ви помітили на квітках перших жуків, все одно з обприскуванням краще почекати. Тут краще не полінуватися і зібрати їх вручну, щоб не втратити врожай.

До речі, раніше Факти ICTV писали, коли садити картоплю навесні та як це правильно робити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-20 15:42:30

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин