Україна і світ

чи застосовує РФ нові бойові частини на своїх БпЛА

Росія, ймовірно, почала використовувати проти українців нові модифікації іранських безпілотників, але зарано казати про термобаричну бойову частину цих БпЛА.

Про це в ефірі національного телемарафону Єдині новини розповів авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко.

Що таке термобаричний снаряд?

Його попросили прокоментувати інформацію про так звані нові безпілотники Shahed (Шахеди), які мають попереднє найменування “Герань К” і мають термобаричний снаряд.

Зараз дивляться

Романенко пояснив, що термобаричні снаряди це не звичайна вибухівка, а вибуховий газ, від якого не можна укритися на передовій, бо підрив двоетапний. Спочатку підривається контейнер боєголовки, звідки витікає газ і розповсюджується навколо. Газоподібна речовина може затікати навіть у бліндажі, якщо вони не є герметичними. Другим етапом спрацювання термобаричного снаряда є іскра, від якої відбувається об’ємний вибух.

– Якщо газ розлився по цій території, то вибухне все. Це дуже страшна зброя, – сказав він.

У коментарі Радіо NV Романенко розповів, що загалом Шахед Герань К можна вважати “повністю російським варіантом” безпілотника.

– Там лише невелика частина елементів іранських, частина, бо корпус російський, складається з кількох блоків, що з’єднуються гвинтами. Там російська боєголовка, вона стандартизована. Це боєголовка з російської авіаційної ракети. І двигун вже китайський. Але Росія вже локалізує виробництво, тобто вже виробництво корпусів локалізовано, виробництво боєголовок і систем наведення локалізовано, і зараз Росія хоче локалізувати виробництво двигунів, – вважає він.

На його думку, росіяни прагнуть повністю автономно виробляти подібні безпілотники.

Чи можуть бути Шахеди з термобаричними боєголовками?

Разом з тим, авіаексперт Романенко вважає, що наразі застосування таких безпілотників не є доцільним.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Поки що я більше вірю нашим офіційним джерелам… Фахівці можуть без порушення снаряду виявити і вони сказали, що там звичайна вибухівка. Тобто, чи зможуть вони застосувати цей снаряд? Так, в принципі, зможуть. Але чи є потреба в цьому, то я цього поки не бачу, щоб була така потреба , – сказав він.

Експерт зазначив, що іранські військові, які мають чимало гарячих точок, де застосовуються подібні безпілотники, досі не використовували подібної зброї.

Нагадаємо, перше згадування про термобаричні снаряди в Шахедах належить військовому експерту у галузі зв’язку Сергію Бескрестнову.

– Цього разу схоже новий вид БК. Майже 40 кг термобаричного заряду з трьома детонаторами. Щоб Ви розуміли, цей заряд може вразити велику територію підстанції чи складів. Це, можна сказати, аналог заряду Сонцепека і Буратіно, – написав він та додав фото снаряду.

Разом з тим, фахівці Defense express заперечили використання термобаричного снаряду у Шахедах. Разом із тим, фахівці мілітарного порталу вважають, що безпілотника Герань К все ж несе нову бойову частину.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-06 00:44:35