Україна і світ

Чи стане мобілізація ефективнішою після ухвалення законопроєкту: Дмитро Лазуткін

Фото: Міноборони

Чи стане ефективнішою мобілізація після ухвалення закону, у чому сенс запуску електронного кабінету призовника та коли чекати окремого закону про демобілізацію? Про це та інше розповів речник Міноборони України Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону Єдині новини.

Мобілізація в Україні: чи стане ефективнішою після ухвалення закону

– Цей закон поліпшить мобілізацію, покращить облік військовозобов’язаних. Буде розуміння завдяки цьому, хто є заброньованим, хто може бути мобілізованим і в майбутньому – хто може покращити своєю присутністю обороноздатність країни. Тому що війська потребують поповнення, – пояснив він у коментарі ведучій Вікна-новин Яні Брензей.

Також, за його словами, це зменшить навантаження на тих, хто тримає зараз фронт, забезпечить ротацію і відпочинок цих людей.

Зараз дивляться

– Тому те, що закон нарешті є, це однозначно добре для країни, – зауважив Лазуткін.

Запуск електронного кабінету призовника

Речник Міноборони каже, що цей сервіс передусім має бути зручним, тому що не треба йти до ТЦК, щоб доповнити інформацію про себе.

– Люди зможуть завантажити документи, які свідчать про те, що у них змінився сімейний стан, наприклад, або вони мають трьох чи більше дітей, або ж змінили місце проживання, або отримали якусь освіту. Це все зручно, і плюс деякі люди наразі мають бронювання, і його також можна підтвердити у цьому електронному кабінеті, – додав Лазуткін.

Готовність ТЦК до напливу військовозобов’язаних

Після набуття чинності закону про мобілізацію у військовозобов’язаних буде 60 днів на те, щоб оновити дані про себе у електронному кабінеті, а також в ТЦК чи ЦНАПі.

Лазуткін запевнив, що і у військкоматах, і в центрах надання адміністративних послуг готові до такого напливу людей.

– ТЦК і ЦНАПи готові, вони чекають цих людей. Безумовно, держава має розуміти, скільки людей можна буде мобілізувати, який у них стан здоров’я, і відповідно, які військово-облікові спеціальності вони мають. Тому це необхідна міра. Ми сподіваємося, що люди відповідально ставитимуться до цього, тому що, як на мене, головною мотивацією все ж має бути бажання захистити свою країну і відвоювати наші території, – наголосив він.

Покарання для ухилянтів: позиція Міноборони

Лазуткін сказав, що “Міноборони не має заохочувати людей, які не бажають захищати батьківщину “, коментуючи покарання для ухилянтів у законі про мобілізацію.

– Зазначу, що у тому законопроєкті, який проходив перше читання, там були ще й інші заходи, тому навіть певне пом’якшення можна спостерігати. Будемо сподіватися на те, що громадяни все таки свідомо і відповідально поставляться до свого конституційного обов’язку, – додав спікер МОУ.

Демобілізація: коли чекати окремого закону

Питання демобілізації винесуть в окремий закон, проте наразі немає конкретних термінів, коли його ухвалить парламент.

– Демобілізація – це в принципі процес, який говорить про перехід до мирного часу. Наразі російська агресія триває і можливості подальшої ескалації не можна виключати. Робота ведеться для ухвалення закону у максимально швидкі терміни. Тут багато ще буде залежати і від парламентарів, бо ми знаємо, що ці процеси потребують певного часу, – наголосив Лазуткін.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-12 13:02:11