Суспільне мовлення

Чи можуть вітаміни бути небезпечними: пояснення лікарів

Вітаміни здатні підвищити імунітет, додати енергії та покращити травлення. Але поспішати до аптеки за вітамінними комплексами, а тим більше призначати їх самостійно не варто. Вони корисні далеко не завжди і не кожному. Суспільне дізнавалось, чому не варто самим купувати і вживати вітаміни, і якої шкоди вони можуть завдати.

Користь вітамінних комплексів недоведена

Вітаміни – це речовини, які потрібні для нормального функціонування організму. Вони впливають на імунітет, побудову гормонів, м’язів, жирової маси та інші процеси в організмі. Частину вітамінів організм може виробляти сам, але більшість з них ми отримуємо з їжею. Проте вживати вітаміни для профілактики та ще й упродовж тривалого часу заборонено. Доказових досліджень, що комплексні вітамінні препарати, тобто ті, де в одній пігулці є різні види вітамінів та елементів, корисні — немає.

За словами імунологині 4-ї Лікарні Другого медичного об’єднання Львова Зоряни Слюзар, відповідно до результатів незалежного соціологічного опитування населення щодо вживання дієтичних добавок та за результатами анкетування встановлено, що 72% українців вживають дієтичні добавки.

“Попри те, що вони дуже популярні, існує обмежена кількість науково-обґрунтованих доказів їх користі для здоров’я. Натомість існують певні докази ризиків вживання харчових добавок. Серед них — гіпервітаміноз, алергічні реакції, побічні дії, непереносимість вітамінних дієтичних добавок тощо. Це те, з чим зустрічаємося у практиці найчастіше”, – каже Зоряна Слюзар.

Серед великого різноманіття на ринку дієтичних добавок традиційно серед лідерів є комплекси із вмістом набору вітамінів, мінералів, мікроелементів та деяких інших поживних речовин, розповідає експертка обласного департаменту охорони здоров’я з дитячої гастроентерології Наталя Ячмінська.

“Організм людини потребує постійного надходження 13 вітамінів і близько 15 мінералів. Всі вони беруть участь у синтезі ферментів та гормонів, зміцнюють імунітет і підтримують нормальне функціонування органів. Ці поживні речовини потрібні для відтворення, підтримки, росту та регуляції безупинних процесів у наших клітинах, тканинах та органах. У вітамінно-мінеральних комплексах присутні більшість вітамінів і мінералів. Вони також можуть містити інші інгредієнти: трави, амінокислоти та жирні кислоти. Але треба знати, коли і що приймати”, – каже лікарка.

Вітаміни можна вживати тільки під наглядом лікаря

За словами медиків, попри те, що чимало вітамінів продаються не лише в аптеках, а й у звичайних супермаркетах та через онлайн-ресурси, перш ніж їх купувати, варто проконсультуватись з лікарем. Вживати вітаміни профілактично не потрібно.

“Приймати усім однакові вітамінні комплекси, які легко купити в аптеці, не треба. Але й казати, що вітаміни чи добавки не потрібні і їх не варто застосовувати – також неправильно. У певних випадках та при певних захворюваннях вони справді приносять користь. Зокрема, йдеться про профілактику рахіту, коли вітамін D призначають вагітним та дітям до трьох років. Важливим є вживання ще до планування і під час вагітності фолієвої кислоти. Такі мікроелементи як йод, залізо також повинні поступати у достатній кількості. Існує багато патологічних станів, при яких потрібно контролювати рівень тих чи інших вітамінів та мікроелементів, як от при синдромі мальабсорбції чи в тих, хто на веганській дієті. Але все має бути під наглядом лікаря і дозовано, тобто за відповідною схемою”, – каже Зоряна Слюзар.

Якщо у дитини чи дорослого спостерігаються поганий апетит, дратівливість, слабкість, погіршення сну чи інші симптоми, що насторожують, медики радять насамперед звернутися до свого сімейного лікаря. Після огляду, здачі аналізів медик визначить, чи потрібне додаткове обстеження, чи комплекс вітамінів і яких саме. Можливо, цілком буде достатньо збалансовано харчуватись та збагатити свій раціон певними продуктами.

Також, за словами Наталі Ячмінської, при прийомі полівітамінів обов’язково варто враховувати дозування. Завеликі дози можуть мати негативний вплив. Водорозчинні вітаміни (B, C, PP) складно передозувати, адже їх надлишок виводиться з сечею. Жиророзчинних (А, D, Е, К) тілу позбутися складніше, тому їх надмірна кількість може накопичуватися у печінці. Зокрема, у практиці гастроентеролога були випадки, коли тривале використання вітаміну А у дитини спричинило токсичний гепатит. Також частими реакціями є алергічні висипання на тілі.

Вагітним варто бути особливо обережними з вітаміном А. Його надмірне споживання пов’язують із вродженими вадами дітей. Курцям також слід уникати полівітамінів із великою кількістю бета-каротину або вітаміну А, оскільки вони збільшують ризик раку легень.

Високі дози деяких мінералів, наприклад заліза, можуть призвести до розладу шлунку, запору, блювоти та непритомності. Залізо також обмежує здатність організму засвоювати цинк.

Чоловіки, як правило, накопичують залізо більше, ніж жінки. У людей із гемохроматозом може бути накопичення токсичних рівнів мінералу, що спричиняє цироз чи рак печінки та серцеві захворювання. Людям із гемохроматозом також не рекомендований вітамін С.

Наталія Ячмінська наголошує: якщо пацієнт приймає полівітаміни та їсть багато корисних продуктів з високим вмістом поживних речовин, можна перевищити рекомендовану добову норму споживання багатьох речовин.

Вітаміни та харчування

Стандартні вітамінно-мінеральні комплекси підходять далеко не всім, тому найкраще, коли вітаміни засвоюються через збалансоване харчування. Також, щоб не було дефіциту вітамінів, варто вживати корисну їжу, намагатись дотримуватися балансу білків/жирів/вуглеводів, споживати сезонні овочі та фрукти та стежити за різноманітністю раціону.

Дуже важливо правильно готувати овочі, наприклад, запікати чи готувати на пару, а не смажити, так у продуктах зберігається більше поживних речовин. Також не забувати займатись спортом і гуляти на вулиці.

Дітям найчастіше потрібні вітаміни С, D та кальцій. Крім цього, навесні зростає потреба дитячого організму в йоді, цинку, залізі і вітамінах A, B6, B12, необхідних для розвитку мозку і внутрішніх органів, для роботи імунітету та здатності чинити опір інфекціям верхніх дихальних шляхів.

Чоловікам потрібен селен, вітамін А, що зміцнить імунітет, покращить репродуктивну функцію, вітамін Е, що додасть сил і енергії, стане на заваді розвитку атеросклерозу. Вітаміни групи В рекомендують спортсменам, оскільки вони покращують засвоєння білка. Вітамін С буде протидіяти застудним захворюванням, зміцнить судини і нормалізує кров’яний тиск, знизить ризик виникнення інфаркту. Вітамін N покращить роботу печінки.

Жіночий організм більш вразливий. До числа вітамінів, які потрібні для здоров’я шкіри, нігтів і волосся, належать насамперед вітаміни С і В6. Перший покращує кровообіг в судинах шкіри, зміцнює волосяні цибулини, чим перешкоджає втраті волосся. В12 вкрай важливий для гормонального балансу, роботи жіночих органів і загального емоційного стану жінки. Фолієва кислота (вітамін В9) відіграє найважливішу роль при вагітності. Особливе значення для жінок має вітамін А, який крім загального зміцнювального ефекту, може запобігати розвитку гінекологічних патологій. Важливу роль відіграє вітамін А і в запобіганні злоякісним утворенням. Щодо вітаміну Е, то він важливий для здоров’я м’язових тканин і шкіри.

Вітаміни для зміцнення імунітету містяться у таких продуктах:

Вітамін А. Цей вітамін можна знайти в моркві, шпинаті, броколі та капусті. Крім того, він є в молочних продуктах, навіть фруктах: дині, абрикосах, манго.

Вітамін В. Його можна знайти в авокадо, спаржі. Також він є в молочних продуктах, таких як йогурт або молоко, у м’ясі та рибі.

Вітамін С. Він міститься у фруктах і овочах, таких як: апельсин, лимон, ківі, полуниця, чорні ягоди, петрушка, болгарський перець.

Вітамін Е. Є у волоських горіхах, мигдалі та арахісі. Крім того, він є в насінні соняшнику, шпинаті та броколі. Найкращі олії для приготування салатів – соняшникова, олія зародків пшениці та соєва олія.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У 13-річних двійнят через передозування вітаміном А повністю випало волосся


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин