Україна і світ

Чи можна засмагнути в тіні: пояснення лікаря

Літній відпочинок часто асоціюється з пляжем і засмагоою під яскравим сонцем. Проте такий спосіб може бути небезпечним через сонячні опіки та підвищений ризик розвитку раку шкіри.

Дерматолог-косметолог Тетяна Кобець розповіла Фактам ICTV, чи можна засмагнути в тіні і як це зробити правильно.

Чи можна засмагнути в тіні

– Засмага в тіні – це безпечніший варіант для вашої шкіри, оскільки ризик отримати сонячні опіки є мінімальним, – каже лікарка.

Ультрафіолетові промені є двох діапазонів: UVA (альфа-промені) і UVB (бета-промені). Перші активні протягом усього року, вони здатні проникати у шкіру в два рази глибше, ніж промені В, та призводити до пошкодження структури ДНК.

Зараз дивляться

Промені групи В часто стають причиною старіння шкіри, сонячних опіків, придушення імунної системи і можуть привести до раку шкіри.

І хоча рівень УФ в тіні набагато нижче порівняно з прямим сонячним світлом, однак частина все ж таки досягає вашої шкіри. Це означає, що загар буде, але не такий насичений.

Скільки часу потрібно, щоб засмагнути в тіні

–  Це залежить від вашого типу шкіри, інтенсивності відбитих УФ-променів та часу, проведеного на свіжому повітрі, – пояснює Тетяна Кобець.

За її словами, щоб отримати рівномірний загар, знадобитися від декількох днів до тижня регулярного перебування в тіні.

Чи можна засмагнути в тіні під парасолькою і як це зробити правильно

Засмагнути можна навіть за відсутності сонця або якщо лежати під парасолькою. Однак не забувайте при цьому користуватися засобами з високим SPF (краще за все 50+), які допоможуть захистити шкіру від шкідливої дії ультрафіолету.

Крім того, важливо уникати годин найбільшої активності сонця (з 10:00 до 16:00) та пити достатню кількість води, щоб підтримувати шкіру зволоженою і запобігти зневодненню.

Дотримуючись цих простих порад, ви зможете мати красивий природний загар без зайвого ризику для здоров’я.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-19 20:59:08