Україна і світ

Чи можна вишивати на Варвари 2023 – основні заборони свята

Згідно з новим церковним календарем, Варварин день тепер припадає на 4 грудня (17 грудня – за старим стилем). Саме сьогодні православні віряни вшановують памʼять священномучениці Варвари Іліопольської.

Ця дата, як багато й інших церковних свят, оповита безліччю прикмет та вірувань. Факти  ICTV дізналися історію святої Варвари та чи можна вишивати у Варварин день.

Хто така священномучениця Варвара Іліопольська

У переказах про неї згадують як про дивовижно вродливу дівчину, яку батько зачинив у високій вежі подалі від зазіхань. Вважається, що саме історія Варвари надихнула народ на створення казки про Рапунцель.

Зараз дивляться

Таємно від своєї родини дівчина прийняла християнство, але згодом розповіла про це батькові, чим сильно його розлютила. Він привів її на суд до римського правителя Мартініана. Той засудив дівчину до страти, а виконав жахливий наказ Варварин батько.

Поховав мученицю один праведний християнин. Вважається, що місце, де знайшла спокій Варвара, було чудотворним – там зцілювалися хворі, а люди в горі знаходили розраду. В Україні святу Варвару шанують як заступницю жінок.

Чи можна вишивати у Варварин день

У цей день існувало багато заборон. Зокрема, не можна було сваритися, пліткувати, заздрити, копати землю та займатися хатніми справами, але в’язати та вишивати навпаки дозволялося. За повірʼям, вишивка у цей день отримувала боже благословіння. Навіть існувало спеціальне примовляння.

– Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила, – прийнято казати перш ніж взятися до вишивання.

Також Варвару у цей день просили про щасливий шлюб, вдалу вагітність і пологи без проблем, здоровʼя дітей та вирішення суперечок з батьками.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-04 15:02:57