Суспільне мовлення

“Будуть призначені експертизи”: на якому етапі розслідування смерті 5-річного Велеса Пашника

На Львівщині правоохоронці розслідують обставини смерті 5-річного Велеса Пашника. Хлопчик впав у кому після видалення молочних зубів під загальним наркозом у львівській клініці “Ori-Dent”. Після 37 діб у комі, 13 січня, серце Велеса зупинилось. Сьогодні, 16 січня, дитину поховали.

Про те, на якому етапі розслідування, дізнавалося Суспільне.

За словами керівника відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Львівської обласної прокуратури Юрія Матлаха, за фактом загибелі дитини правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 140 Кримінального кодексу України. Наразі справа перебуває на етапі досудового розслідування.

“Здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом можливого неналежного надання професійних обов’язків медичними працівниками, що призвело до тяжких наслідків. В ході досудового розслідування будуть призначенні експертні дослідження, за результатами яких буде надана належна оцінка діям медпрацівників. Вживаємо усіх заходів для повного і всебічного дослідження обставин справи”, — каже Юрій Матлах.

За словами Юрія Матлаха, медпрацівникам загрожує до 3 років позбавлення волі або до 5 років обмеження волі, а також заборона займатися медичною діяльністю на строк до 3 років.

Як розповідав Суспільному батько хлопчика Віктор Пашник, у п’ятирічного Велеса зупинилося серце після видалення молочних зубів під загальним наркозом. Процедуру проводили у приватній стоматологічній клініці “Ori-Dent”.

“Почали йому цю масочку одягати. Лікарі з ним не справлялися, він боявся, хоча до того дозволяв все з собою робити, проти маски почав протестувати. Дитина чи відчувала, чи розуміла, що шось не так, вони не могли справитися, попросили маму, мою дружину. Дружина почала просити, він не хотів, і в момент лікарка-анестезіолог взяла і насильно почала одягати, моя дружина почала кричати: “Стоп, все, припиніть”. Та невдовзі дитина увійшла у штучний сон”, — говорить Віктор Пашник.

Велес Пашник. Фото з особистого архіву Віктора Пашника

Потім дружину Віктора попросили зачекати за дверима операційної.

“Як кажуть у клініці, в кінці операції щось пішло не так, сказали, що скоріше за все бронхоспазм, пішов слиз, в дитини зупинилось серце. Кажуть, 10 секунд він не дихав. Але будь-який лікар каже, що після 10 секунд таких страшних показників, з якими його сюди доправили, не може бути. Перша швидка приїхала за 20 хвилин… Тобто після операції ще 20 хвилин приблизно його реанімували. Що вони робили з дитиною? Це зачинені двері”, — розповідає тато Велеса.

Тоді хлопчика госпіталізували до дитячої лікарні св. Миколая. Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Ярема Безніско, каже, що дитина потрапила до лікарні у критичному стані, з пошкодженням головного мозку. Хлопчик 37 діб перебував у глибокій комі.

“Ми проводили всі заходи інтенсивної терапії, тобто підтримували штучну вентиляцію легень, підтримували роботу серця за допомогою спеціальних препаратів, ну а також проводили харчування і решту терапії, але, на жаль, стан хлопчика продовжував бути вкрай важким”, — говорить Ярема Безніско.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зараз стоматологічна клініка “Ori-Dent” зачинена. Кореспонденти Суспільного намагалися поспілкуватися з директором клініки Романом Ониськом, проте він на дзвінки не відповідав. Ще 2 січня у телефонній розмові Онисько розповів, що співпрацює зі слідством, а лікарі, які надавали медичну допомогу Велесу, тимчасово відсторонені від роботи.

Що відомо про лікування Велеса Пашника

  • У грудні 2023 року в 5-річного Велеса Пашника почали боліти зуби. У кількох приватних клініках Львова, до яких звернулися батьки хлопчика, лікарі рекомендували видалити хворі зуби під загальною анестезією.
  • 8 грудня 2023 року мати відвела 5-річного Велеса до клініки “Ori-Dent”. Цей медзаклад сім’я обрала через сучасне обладнання. Лікарі клініки теж запропонували видаляти молочні зуби під загальним наркозом.
  • Операцію провели у той же день. Директор клініки “Ori-Dent” повідомив матері, що під час видалення зубів у дитини зупинилося серце, проте хлопчика реанімували й переводять у реанімаційне відділення відокремленого підрозділу “Лікарня святого Миколая” “Територіального медичного об’єднання № 1 м. Львова”.
  • 9 грудня медик лікарні святого Миколая повідомив батькам, що у їхнього сина Велеса Пашника — преагонія.
  • 11 грудня у Велеса Пашника діагностували смерть мозку. Дитині зробили другу енцефалограму, яка не показала жодного сигналу від мозку.
  • 17 грудня поліцейські розпочали провадження за ч. 2 ст. 140 Кримінального кодексу України.
  • 28 грудня батько хлопчика Віктор Пашник повідомив, що син перебуває у комі вже 21 добу.
  • 13 січня 2024 року Віктор Пашник написав у Facebook, що його 5-річний син помер. Без свідомості Велес Пашник провів 37 діб.
  • 14 січня в Офісі генпрокурора повідомили, що розслідування у кримінальному провадженні триває і наразі встановлюють усі обставини трагічної смерті дитини. Слідчі дії та висновки експертиз мають надати правову оцінку діям медичних працівників, які проводили після операції реанімаційні заходи.


Джерело: Суспільне мовлення України