Україна і світ

Бої в Курській області, €4,2 млрд від ЄС та обмеження на Сумщині: новини 13 серпня

На Харківському напрямку з початку доби росіяни 12 разів атакували поблизу Липців, Глибокого, Тихого та Вовчанська. На Покровському напрямку Сили оборони відбили 22 атаки. На Торецькому напрямку окупанти збільшили кількість атак.

Детальніше про головні події дня читайте в добірці від Фактів ICTV.

Зеленський про Курську область: Україна планує наступні кроки

Президент Володимир Зеленський заслухав головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського про ситуацію на Курщині та попросив продовжувати тренування та розробку наступних важливих ключових кроків.

Зараз дивляться

За словами Сирського, на території Курської області українські підрозділи на окремих напрямках просунулися від 1 до 3 км. Контролюється 40 кв. км території. Під контролем України 74 населені пункти.

– І я хотів попросити не забувати та продовжувати тренування і розробку наступних важливих ключових кроків, – заявив очільник держави.

Карта бойових дій у Курській області

Станом на 13 серпня аналітики Інституту вивчення війни (ISW), спираючись на геолокаційні кадри, повідомляють, що українські підрозділи просунулися в межах села Крем’яне, а також на схід від присілка Журавлі (на північний схід від Коренево).

Проте російські військкори заявляють, що ЗСУ також просунулися на північ від Журавлів у напрямку села Общий Колодезь (на північний схід від Коренево та за 30 кілометрів від міжнародного кордону).

Українські військові нещодавно просунулися в лісовій зоні на північ і схід від Семенівки, що на південь від Льгова та приблизно за 24 кілометри від міжнародного кордону. Хоча, як зазначають аналітики, точні контури просування України неясні.

Геолокаційні кадри можуть свідчити про те, що українські війська нещодавно успішно діяли в Суджі та в населеному пункті Заолешенка. Також ЗСУ могли діяти в північній частині Гир’ї та здійснили просування в присілок.

На Сумщині для цивільних запровадили обмеження

У прикордонній 20-кілометровій зоні Сумської області введено обмеження на переміщення громадян, повідомляє Генеральний штаб України.

Такі заходи запроваджені у звʼязку зі збільшенням інтенсивності боїв, активізацією ворожих диверсійно-розвідувальних груп, сил спеціальних операцій противника та з метою збереження життя цивільного населення і військовослужбовців.

У Генштабі зазначили, що допуск осіб на зазначену територію здійснюється за паспортами громадян України з відповідною відміткою про реєстрацію проживання у цій зоні.

Вибухи в Сумах 13 серпня

13 серпня у Сумах пролунали вибухи – відомо про пошкодження лінії електромережі, газопроводу, будівлі лікарні та кількох автомобілів. Одна людина дістала поранення.

Україна отримала від ЄС €4,2 млрд

Україна у межах програми Ukraine Facility отримала €4,2 млрд від Європейського Союзу, повідомив прем’єр Денис Шмигаль.

За його словами, від початку року ЄС надав Україні вже понад €12 млрд бюджетної підтримки.

– Уряд направить ці кошти на соціальні програми, гуманітарну сферу та інші важливі бюджетні програми. Військові видатки ми продовжуємо фінансувати лише коштом власних ресурсів, – зауважив він.

Латвія передала Україні ще 500 дронів

Україна отримала від Латвії 500 безпілотників, повідомив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс. Він зазначив, що безпілотники передають Україні у рамках коаліції дронів.

– Наступний комплект дронів готовий! Близько 500 дронів латвійського виробництва забезпечуватимуть підтримку українців у різних бойових завданнях, – проінформував Спрудс.

МАГАТЕ оглянуло градирні ЗАЕС

Фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) не виявили ні залишків шин, ні дронів біля градирні Запорізької АЕС, де сталася пожежа. Також не помітили попелу чи сажі біля основи вежі для охолоджування води. Тому експерти МАГАТЕ після візиту до градирні ЗАЕС сумніваються, що джерело займання було біля основи вежі.

Однак російські окупанти не дозволили експертам МАГАТЕ оглянути ні місце розподілу водяного сопла, ні басейн холодної води, що є основою градирні, нібито з міркувань безпеки.

Натомість команда Міжнародного агентства з атомної енергії виявила вигорілі ділянки на внутрішньому обладнанні вище, на рівні розподільної форсунки. Знайшли й елементи вигорілого пластику та шматки бетону.

На Хмельниччині перекинувся автобус із дітьми

13 серпня у Хмельницькій області в аварію потрапив автобус із дітьми з Любара Житомирської області. Дітей везли до села Микуличин Івано-Франківської області.

ДТП сталась через те, що водій автобуса не впорався з керуванням. У салоні на момент аварії перебувала 21 особа – 17 дітей, двоє дорослих, які їх супроводжували, та два водії.

За попередніми даними, загинули двоє осіб – 12-річна дівчинка та вчителька. 16 дітей доставили до медичних закладів. Ще одна дитина та водій автобуса перебувають у важкому стані в реанімації.

В Україні не відключатимуть світло 14 серпня

В Україні не планують застосовувати графіки відключення світла у середу, 14 серпня. Потужностей в енергосистемі зараз вистачає, щоб забезпечити українців електрикою за всю добу. Про це заявляють в Укренерго.

В Укренерго обіцяють повідомити додатково про запровадження відключень у разі змінення ситуації в енергосистемі.

У Німеччині в гуртожитку від поранень помер українець

У німецькому місті Росток у гуртожитку для біженців помер 46-річний українець. Це сталося опівдні 12 серпня. Чоловіка з важкими пораненнями виявив співробітник служби безпеки. Він і викликав швидку допомогу.

Однак постраждалий помер ще до приїзду медиків. Усі обставини, зазначають правоохоронці, вказують на те, що українця хотіли вбити.

У Німеччині судять підозрюваних у вбивстві українських підлітків

У Німеччині регіональний суд Ессена розпочав розгляд справи про вбивство двох українських підлітків — баскетболістів Володимира Єрмакова та Артема Козаченка. Перед судом постали підлітки, віком 14, 15 та 16 років. Їх звинувачують у вбивстві на ґрунті ксенофобії.

Двоє з обвинувачених є громадянами Німеччини та двоє — громадянами Сирії.

На процесі присутні батьки вбитих Єрмакова та Козаченка. Адвокатка потерпілих Аліса Скальйон розповіла, що вони розраховують на максимально жорстке покарання для винних.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 20:50:07