Україна і світ

Близько третини американців вважають допомогу США Україні завеликою – опитування

У міру того як війна в Україні наближається до дворічної позначки, приблизно три з десяти американців (31%) кажуть, що Сполучені Штати надають надто велику допомогу Україні в її боротьбі з Росією, тоді як близько половини стверджують, що США надають підтримку в потрібному обсязі (29%) або недостатньо (18%).

Про це йдеться в новому соціологічному дослідженні Pew Research Center.

Частка американців, які стверджують, що США надають Україні занадто велику підтримку, неухильно зростала впродовж усієї війни, особливо серед республіканців.

Зараз дивляться

Інфографіка: Pew Research Center

Опитування Pew Research Center було проведено з 27 листопада до 3 грудня 2023 року серед 5 203 членів загальнонаціональної репрезентативної групи Американські тенденції.

Згідно з його даними, 48% республіканців і незалежних, які дотримуються республіканських поглядів, вважають, що США надають Україні занадто велику допомогу. Ця частка незначно зросла порівняно з червнем, коли так говорили 44%, і значно вища, ніж на більш ранніх етапах війни.

Тільки 16% демократів і тих, хто схиляється до демократії, вважають нинішній рівень допомоги США надмірним. Приблизно чотири з десяти демократів (39 %) вважають, що США надають допомогу в потрібному обсязі, тоді як близько чверті (24 %) кажуть, що допомога США недостатня.

Партійні розбіжності з приводу допомоги Україні стали ще ширшими. У перші тижні війни республіканці лише на 4 відсоткових пункти частіше, ніж демократи, говорили, що США надають Україні занадто велику допомогу (9% проти 5%). Сьогодні ймовірність того, що республіканці так вважають, на 32 пункти вища.

Інфографіка: Pew Research Center

Увага громадськості до російсько-українського конфлікту мало змінилася за останні місяці. Шість із десяти американців, включно з однаковими частками республіканців (62%) і демократів (61%), кажуть, що хоча б деякою мірою уважно стежать за новинами про вторгнення.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Наскільки загрозливим для США є вторгнення Росії на Україну?

Третина американців вважають, що вторгнення Росії в Україну становить велику загрозу інтересам США. Стільки ж (34%) вважають, що це незначна загроза, а 10% кажуть, що загрози немає.

Інфографіка: Pew Research Center

З червня ці думки змінилися незначно. Але в березні 2022 року половина американців вважала, що вторгнення Росії становить велику загрозу інтересам США.

Як і минулого року, демократи частіше, ніж республіканці, кажуть, що вторгнення Росії становить серйозну загрозу (40% проти 27%). Однак зараз представники обох партій говорять так рідше, ніж у перші дні війни в березні 2022 року.

Думки про реакцію Білого дому на вторгнення Росії в Україну

Приблизно чотири з десяти дорослих американців (39%) кажуть, що схвалюють реакцію адміністрації президента США Джо Байдена на повномасштабне вторгнення Росії в Україну, і стільки ж (41%) не схвалюють. Два з десяти заявили, що не впевнені.

З червня несхвалення реакції адміністрації трохи зросло (з 35% до 41%).

Інфографіка: Pew Research Center

Більшість демократів (59 %) схвалюють дії адміністрації, а 22 % не схвалюють. Навпаки, дещо більша більшість республіканців (63 %) не схвалюють дії адміністрації, а 21 % схвалюють.

В обох партіях реакцію адміністрації Байдена на вторгнення не схвалюють дещо більше людей, ніж це було в червні, коли 57% республіканців і 16% демократів заявили про своє несхвалення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-09 20:05:09