Україна і світ

Безпекову угоду України з США винесуть в Конгрес – Жовква

Фото: Офіс президента

В американському Конгресі мають схвалити безпекову угоди між Україною та США, що надасть документу додаткової юридичної сили.

Про це Європейській правді розповів заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква.

Безпекова угода України з США

Напередодні, 13 червня Україна та США підписали 10-річну безпекову угоду. Якщо з іншими країнами Київ підписав угоди про безпекову співпрацю, то домовленість із США є саме безпековою угодою.

Зараз дивляться

Крім того, юридичний механізм безпекової угоди з США передбачає реєстрацію в ООН.

– Для України це буде перша юридично зобов’язальна безпекова угода. Досі усі інші угоди, які Україна підписувала із партнерами, були лише політично зобов’язальними. Тож американська угода буде юридично найсильнішою, – пояснив заступник очільника Офісу президента, радник президента Ігор Жовква.

Схвалення угоди у Конгресі США

До того ж США мають намір ще юридично посилити угоду через її схвалення у Конгресі.

За словами Ігоря Жовкви, в обох палатах американського Конгресу мають ухвалити відповідну резолюцію щодо безпекової угоди.

– Це формально не буде ратифікацією, оскільки виконавча угода такого типу не потребує ратифікації, однак ми отримаємо політико-юридичну підтримку з боку Конгресу, – пояснив заступник глави ОПУ.

Нагадаємо, що безпекову угоду між США та Україною підписали президенти Джо Байден та Володимир Зеленський. Строк дії безпекової угоди – 10 років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-14 09:10:33