Україна і світ

Акарицидна обробка території: як робиться

Влітку спостерігається значне зростання активності кліщів. Це пов’язано з потеплінням, яке створює сприятливі умови для їх розмноження. Факти ICTV дізнавалися, що таке акарицидна обробка та як вона допомагає боротися з кліщами.

Акарицидна обробка – що це та її призначення

Акарицидна обробка – це комплекс заходів, спрямований на знищення іксодових кліщів та інших членистоногих на певній території. Її проводять за допомогою спеціальних хімічних препаратів – акарицидів.

Призначення акарицидної обробки:

Зараз дивляться

  • Захист людей від кліщів, які можуть переносити небезпечні для людини захворювання, такі як енцефаліт, бореліоз, рикетсіоз та інші.
  • Зниження популяції кліщів на території, що запобігає їх розмноженню та поширенню інфекцій.
  • Створення безпечних умов для відпочинку та роботи людей на природі.

Акарицидну обробку проводять на територіях, де відзначається високий рівень зараження кліщами, наприклад у парках, лісах, на присадибних ділянках, в місцях відпочинку людей.

Вона рекомендована перед початком сезону активності кліщів, який зазвичай триває з весни до осені.

Акарицидна обробка: як робиться

Її проводять після виявлення на території кліщів, заражених небезпечними для людини інфекціями.

Методи акарицидної обробки:

  • Дезінсекція методом обприскування. У цьому випадку акарициди розводять з водою та розпилюють на території за допомогою спеціального обладнання.
  • Дезінсекція методом туману. Для цього акарициди розводять з водою та перетворюють на дрібні краплі туману, який розпорошують по території.
  • Дезінсекція методом бар’єрного захисту. Акарициди наносять на ґрунт, стовбури дерев, кущі по периметру території, що створює захисний бар’єр для кліщів.

Етапи проведення акарицидної обробки території

Спеціалісти вивчають ділянку, щоб визначити ступінь її зараження кліщами, виявити місця їх проживання та розмноження, а також встановити тип рослинності та інші особливості.

Потім добирається препарат, який буде найбільш ефективним проти цього виду кліщів, з урахуванням типу ґрунту, рослинності, водойм на ділянці, а також санітарно-гігієнічних норм.

За декілька днів до обробки мешканців цієї території попереджають про дату та час проведення робіт, а також про необхідні заходи безпеки.

Проведення обробки:

  • Акарицид може розпорошуватися за допомогою ручного або ранцевого обприскувача, генератора туману або теплової гармати.
  • Препарат розпорошується на траву, кущі, дерева, а також на місця ймовірного проживання кліщів (вологі, затінені ділянки, лісові підстилки тощо).
  • У деяких випадках може проводитися також обробка водойм, де можуть жити личинки кліщів.
  • Після обробки на ділянку не рекомендується заходити протягом декількох годин (час залежить від типу акарициду).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-10 14:03:04