Суспільне мовлення

Колядки, кутя та борщ з вушками: як святкувала Різдво Соломія Крушельницька

Соломія Крушельницька виступала в оперних театрах Європи та мала численні відзнаки за свій спів. Проте навіть живучи в Італії, берегла українські традиції. Для свого чоловіка Чезаре Річчоні вона готувала кутю. А в її записнику збережено рецепт пампушок. Про те, як святкувала Різдво Соломія Крушельницька, дізнавалося Суспільне.

Соломія Крушельницька виросла у сім’ї священника. Батько – отець Амвросій Крушельницький належав до шляхетного роду. У Соломії було двоє братів та п’ятеро сестер. Різдво було одним з найбільших свят для сім’ї.

“Не було прийнято ставити на чотири кути сіно чи часник. Ніколи не починали свою трапезу з кидання куті до стелі. Це завжди починалося молитвою, тропарем Різдва. Переважно, дуже часто стіл починався з куштування риби. Тепер є оселедець, але риба як символ християнства. Ну і, напевно, всі чули про таку страву як борщ з вушками. Дуже часто в Галичині в таких родинах починається та трапеза з борщу з вушками”, — каже провідна зберігачка фондів музею Галина Огорчак.

Фото Соломії Крушельницької. Суспільне Львів

Коли Соломія вийшла заміж та жила в Італії, вона продовжувала берегти українські традиції. Поруч з такими її хобі як гра в теніс чи їзда на велосипеді було і господарство. У фондах музею збереглись її рецепти.

“Ми всі знаємо, що готують або пончики, або пампушки. Так що в Соломії є тут пончики віденські і є пампушки, але ще є дуже цікавий припис, який робили на Різдво. Це є нугат. Не знаю, чи вам зустрічалося то слово, можливо, це з французької “т” мало б не читатись. В Галичині завжди все перекручене і тому казали нугат. Це є таке, що робилося з білків, меду і січених горіхів. Це є дуже смачна річ”, — каже Галина Огорчак.

Фото Соломії Крушельницької

Фото Соломії Крушельницької. Суспільне Львів

Також збереглися спогади племінниці Одарки про те, як вона відвідувала тітку на свята.

“Це було 19 січня, тобто Йордан за Юліанським календарем. Соломія Крушельницька приготувала кутю і вуйкові Чезареві, тобто чоловікові Соломії Крушельницької, дуже вона смакувала”, — каже музейниця.

Провідна зберігачка фондів музею Галина Огорчак

Провідна зберігачка фондів музею Галина Огорчак. Суспільне Львів

Також сім’я Крушельницьких спільно колядувала ввечері перед Різдвом. За основу брали аранжування композиторів. Також використовували музичні інструменти.

“Соломія Крушельницька виросла в такій патріотичній хаті. Мабуть, завдяки таким родинам як Крушельницькі, чи Барвінські, Шухевичі, може, і зберегли це українство і ці традиції. Бо українці дуже старалися всіх обрядів дотримуватись і традицій через те, що завжди належали до чужої держави, і тільки ті обряди рятували оце українство”, — додає Галина Огорчак.

Музей Соломії Крушельницької

Музей Соломії Крушельницької. Суспільне Львів

Читайте також

У Нагуєвичах, що на Львівщині, встановили різдвяну шопку з фігурами Джо Байдена та Бандери

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівську ялинку прикрасили стилізованим протитанковим їжаком


Джерело: Суспільне мовлення України