Суспільне мовлення

Як приготувати кутю до Різдва: поради шеф-кухаря Євгена Клопотенка

Напередодні Різдва українці готують страви до святкового столу. Серед них найважливішою є кутя. В ефірі Суспільне. Спротив український кулінарний експерт та шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, як готувати автентичну кутю та які нові інгредієнти можуть покращити смак.

За словами Євгена Клопотенка, для того, щоб визначити рецепт автентичної української куті, він спілкувався з етнографами та дослідниками традиційної кухні. Записів про їжу збереглося обмаль та перший рецепт куті визначити неможливо. Проте, можна стверджувати, що базовими компонентами куті були пшениця, узвар, мед та горіхи. Втім, готували кутю інакше, ніж зараз.

“Раніше пшеницю варили пів години і вона мала гарну текстуру. Люди не переварювали її, бо не було на це часу. В тебе не було газу, була піч і треба було її швидко підварити і це те, що треба кардинально розуміти. А ми всі зараз її мучимо по 2-3 години, щоб вона розварилась. Це найбільша помилка. Друге — узвар. Люди замішували його разом з медом та ставили в тепле місце на кілька днів. І там узвар з медом трішки підброжував, підгравав і вже цим заливали пшеницю. А потім більше нічого суперунікального не робили. Трішки бродіння і півгодини варити пшеницю — найголовніший момент”, — каже Євген Клопотенко.

Шеф-кухар каже, традиційний рецепт можна осучаснити, щоб поліпшити його смак.

“Я зазвичай додаю лимонну цедру, корицю та мак. Це три інгредієнти, які значно покращують смак. Вони збалансовують його. Бо коли ти готуєш пшеницю з медом, вона більше солодка, а як додаєш лимонну цедру, вона стає кисліша. Тому люди в принципі можуть додавати все кисле. Якщо є бажання — мандарини. Так, це не дуже автентичне українське, але мандарини і лимони давно вже увійшли у наш спожиток. Так само можна додати сік апельсину або взяти м’яту. Або вже додати, якщо хочемо геть здивувати всіх, базилік з пармезаном”, — каже кулінарний експерт.

Євген Клопотенко закликає не боятися експериментувати зі стравами.

“Головна ціль будь якої традиції — щоб вона була вживана. Якщо ви їсте якусь страву і вона не відповідає нормам сучасності, якщо ми використовуємо якісь інгредієнти, які важко купити, то ця страва просто помре. Щоб вона жила, треба додавати те, що є на кухні і покращувати смак”, — каже шеф-кухар.

Серед призабутих страв, які варто приготувати до різдвяного столу, Євген Клопотенко радить голубці з гречкою, закуску з буряка та хрону, салат з моркви та пшениці та качку з баношем. А на десерт — пампухи з ружею, вареники з вишнями та маком або яблучну гамулу.

“Треба шукати і надихатися. Ви просто уявіть собі вареники з вишнею і маком або буженину, помазану медом, і трішки української материнки. Уявіть, який величезний пласт схований у минулому. На мою думку, кожна людина має обрати для себе хоча б одну автентичну страву. Треба вирішити: я хочу відроджувати українські традиції”, — додає Євген Клопотенко.

Шеф-кухар рекомендує замінити радянські страви на свої, українські. Та нарешті відмовитись від олів’є.

Читайте також

“Різдво Разом”: для ВПО Львівщини організували передріздвяний Святвечір

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові готуються зустрічати туристів на зимові свята


Джерело: Суспільне мовлення України