Україна і світ

Генсек ООН нібито планує приїхати на БРІКС: у МЗС України відреагували

Фото: Depositphotos

У Кремлі заявили, що нібито генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерреш приїде на саміт БРІКС в Росію. На це вже відреагували в МЗС України.

Генсек ООН нібито планує приїхати до РФ: що відомо

За твердженням помічника російського диктатора Юрія Ушакова, генсек ООН Антоніу Гутерреш нібито зустрінеться з Путіним під час саміту БРІКС, який відбудеться в Казані 22-24 жовтня.

Помічник російського диктатора стверджує, що двосторонні перемовини нібито відбудуться 24 жовтня. Інших деталей Ушаков не розповів.  

Однак заступник речника ООН Фархам Хак, відповідаючи на запитання в понеділок, чи буде Гутерреш присутній на зустрічі, сказав лиш те, що оголошення про його майбутні поїздки будуть зроблені пізніше. 

У МЗС України вже відреагували на цю інформацію, назвавши неправильним рішення генсека ООН поїхати в Росію.  

– Генеральний секретар ООН відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії. Натомість він прийняв запрошення до Казані від військового злочинця Путіна. Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Він лише шкодить репутації ООН, – йдеться у заяві МЗС України. 

Зазначимо, що наразі інформація про те, що генсек ООН нібито планує відвідати Росію, повідомлялась лише від російської сторони. Офіційного спростування або підтвердження від представників Антоніу Гутерреша поки що не було.

Президенти Бразилії та Сербії не приїдуть на саміт БРІКС до РФ 

21 жовтня президент Сербії Александар Вучич заявив, що не приїде в Росію на саміт БРІКС, попри особисте запрошення російського диктатора Путіна. 

Вучич пояснив своє рішення тим, що його графік цього не дозволяє, оскільки у нього заплановані зустрічі з іншими лідерами країн, а також із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. 

Крім того, він додав, що навіть якби не ці візити, йому все одно було б важко приїхати через різні обставини, про які знає Путін. Проте він не став уточнювати деталі. 

Водночас Вучич нагадав, що Сербія не приєдналась до жодного пакета санкцій проти Росії і зауважив, що Путін це цінує. 

Нагадаємо, що напередодні президент Сербії вперше за 2,5 роки зателефонував Путіну. Вучич подякував російському диктатору  за наданий газ. 

Зазначимо, що президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва також не приїде на саміт БРІКС в Росію. За інформацією ЗМІ, він скасував поїздку до російської Казані через травму голови. 

У Центрі протидії дезінформації пояснювали, що відмова президента Бразилії від участі в саміті може свідчити про зниження інтересу потенційних партнерів РФ до співпраці в межах БРІКС. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зазначимо, що цього року саміт БРІКС організовує Росія, і Путін планує прийняти лідерів країн організації в місті Казань з 22 до 24 жовтня.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 11:28:52