Україна і світ

Як отримати бронювання від мобілізації 2024 – відповідає експерт

Фото: Генштаб ЗСУ

На період мобілізації в Україні окремі категорії працівників мають право на бронювання на роботі та відстрочення від служби в армії.

Закон передбачає бронювання не для всіх, а для деяких категорій військовозобов’язаних. Як отримати бронювання від мобілізації 2024 – читайте в матеріалі.

Що таке бронювання від мобілізації

Бронювання – це відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, яка надається працівникам з метою забезпечення їх функціонування в особливий період.

– Такий механізм дозволяє державі забезпечити безперервне функціонування певних підприємств, установ або організацій, важливих для обороноздатності країни, економічної стабільності чи соціальної сфери, – розповів адвокат АО ЮК АРЕС, голова Комітету Асоціації правників України (АПУ) з міграційного права, юрист гарячої лінії АПУ з питань, пов’язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом Владислав Зайцев. 

Хто має право на бронювання

Як розповів у коментарі Фактам ICTV Владислав Зайцев, по-перше, основною умовою бронювання є робота на певних підприємствах, установах, організаціях, зокрема:

  • органах державної влади/місцевого самоврядування;
  • підприємствах, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил;
  • підприємствах, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення;
  • спеціалізованих установах ООН, міжнародних судових органах, міжнародних та неурядових організаціях та установах, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна.

По-друге, забронювати можна працівника, який:

  • є військовозобовʼязаним (особа від 25 років або молодша за наявності військової кафедри чи досвіду проходження військової служби);
  • має військово-обліковий документ з актуальними даними;
  • перебуває на військовому обліку;
  • уточнив військово-облікові дані через Резерв+ або ТЦК та СП.

До переліку критично важливих можуть бути віднесені підприємства, що відповідають двом або більше критеріям:

  1. загальна сума сплачених податків перевищує еквівалент 1,5 млн євро протягом року;
  2. сума надходжень в іноземній валюті за рік перевищує еквівалент 32 млн євро;
  3. підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки держави;
  4. підприємство має важливе значення для галузі національної економіки;
  5. відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ;
  6. розмір середньої зарплати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р;
  7. підприємство є резидентом Дія Сіті;
  8. підприємство є постачальником електронних комунікаційних послуг з використанням мереж мобільного зв’язку, середньомісячний розмір чистого доходу якого за даними останньої фінансової звітності перевищує 200 млн. грн або постачальником електронних комунікаційних послуг з використанням мереж фіксованого зв’язку, середньомісячний розмір чистого доходу якого за даними останньої фінансової звітності перевищує 20 млн. грн.

Як проводиться бронювання 

Передбачено два способи подачі документів для бронювання військовозобовʼязаних працівників:

Перший полягає у подачі паперових документів до органу, який ухвалив рішення про визнання підприємства критично важливим (на юридичну адресу поштою чи на електронну пошту).

Для цього потрібно підготувати пакет документів, а саме:

  • обґрунтування, що має містити інформацію: а) щодо діяльності підприємства; б) про рішення органу щодо визнання підприємства критично важливим; в) про відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам; г) підтвердження уточнення даних особами, які пропонуються до бронювання.
  • список військовозобовʼязаних, які пропонуються до бронювання.
  • довідку про кількість військовозобовʼязаних, що працюють на підприємстві.

Після отримання від підприємства документів, вони (а саме список військовозобовʼязаних) направляються на погодження до Міністерства оборони України, яке у строк не більше як 10 робочих днів має надати погоджені списки Міністерству економіки України.

Мінекономіки, у свою чергу, є кінцевим органом, який власне і ухвалює рішення про бронювання працівників. Відповідний наказ про бронювання надалі надсилається для відома підприємству.

Другий способ бронювання полягає у подачі заявки про бронювання в електронній формі засобами Порталу Дія. Цей спосіб набагато простіший та швидший за перший, адже тут потрібно лише заповнити відповідні форми на Порталі Дія, без необхідності направлення жодних паперових документів.

Підприємству буде автоматично запропоновано загальний перелік працевлаштованих працівників, яких можна забронювати. Він формується за рахунок відомостей з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

У результаті в особистий кабінет підприємства прийде відповідь про результат бронювання працівників.

Юрист також додає, що під бронювання не підпадають особи, які не є військовозобовʼязаними, не мають військово-облікових документів, не перебувають на військовому обліку, не уточнили військово-облікові дані;

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також на бронювання не можуть претендувати ті, хто мають право на відстрочку згідно підстав, передбачених ст. 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 13:45:29