Україна і світ

Зростання випадків раку горла вже назвали епідемією: звинувачують вірус папіломи людини


У США і Великобританії відзначають значне зростання раку ротоглотки (це мигдалини і задня стінка горла).

Основною причиною цього раку є вірус папіломи людини (ВПЛ). Він також є основною причиною раку шийки матки. Проте, парадокс,  рак ротоглотки став більш поширеним, ніж рак шийки матки.

Рак горла пов’язують з оральним сексом

Хішам Механна, професор Інституту раку та геномних наук Бірмінгемського університету після ряду досліджень припустив, що почастішання раку горла пов’язано з… оральним сексом.

Як відомо, вірус папіломи людини передається статевим шляхом. Для раку ротоглотки основним фактором ризику є кількість сексуальних партнерів протягом життя і практикування орального сексу.

– Ті, у кого шість або більше партнерів з орального сексу, мають у 8,5 разів більше шансів захворіти на рак ротоглотки, ніж ті, хто не займається оральним сексом, – стверджує Механна.

Професор з колегами провели дослідження у Великій Британії, в ньому взяли участь майже тисяча людей, які перенесли тонзилектомію. І 80% відсотків дорослих (і жінок, і чоловіків) повідомили, що практикували оральний секс у певний момент свого життя.

Проте, на щастя, лише у невеликої кількості цих людей розвився рак ротової порожнини.

Учені припустили, що у тих, хто захворів, вірус, очевидно, безперервно розмножувався та з часом інтегрувався у ДНК хазяїна.

Від ВПЛ вакцинують молодих жінок, а треба і юнаків

Якщо вакцинація проти ВПЛ молодих дівчат запобігає раку шийки матки, то, у світлі останнього дослідження, вакцина також може бути ефективною для запобігання і інфекції у роті – як жінок, так і чоловіків.

Однак це не гарантує захисту на індивідуальному рівні, особливо в епоху міжнародних подорожей, якщо, наприклад, хтось займається сексом з кимось із країни, де низький рівень охоплення молодих жінок вакцинацією проти ВПЛ.

Це спонукало кілька країн, у тому числі, Велику Британію, Австралію та США, розширити свої національні рекомендації щодо вакцинації проти ВПЛ і включити юнаків.

Як завжди, коли йдеться про населення та поведінку, немає нічого простого чи прямолінійного, бідкається професор Механна, тож поки що рекомендації залишаються лише рекомендаціями, а захворювання на рак горла і далі зростають.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: ScienceAlert

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 14:54:01