Україна і світ

Визначили перелік рішень: Зеленський про засідання РНБО щодо ситуації з МСЕК

Фото: Офіс президента

Ситуацію з МСЕК і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності обговорили під час засідання РНБО.

Про це повідомив у Telegram президент Володимир Зеленський.

– Були доповіді голови СБУ Василя Малюка і міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка щодо перевірок і розслідування кримінальних правопорушень. Встановлено багато фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців. Доповідали премʼєр-міністр Денис Шмигаль, міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко та міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович щодо кроків, які повинні бути зроблені на урядовому рівні, – зауважив він.

Засідання РНБО 22 жовтня: що обговорювали

Під час засідання РНБО присутні окремо розглянули ситуацію в системі органів прокуратури України. Доповідав Генеральний прокурор Андрій Костін.

За словами Зеленського, РНБО визначила перелік рішень, які повернуть справедливість. Голова держави зауважив, що затвердив їх указом.

– Зокрема, це цифровізація процесів проходження всіх етапів медико-соціальних експертних комісій, реальна перевірка декларацій членів МСЕК, перевірка й перегляд необґрунтованих рішень щодо інвалідності посадовців і аудит відповідних пенсійних нарахувань, законодавчі зміни для невідкладного реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні, а також перегляд системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовцям державних органів, – повідомив голова держави.

Проте він наголосив, що, на його думку, відповідальність за ситуацію зараз має бути персональною.

Зеленський повідомив, що доручив Шмигалю розв’язати проблему на рівні центральних органів виконавчої влади, зокрема відповідних міністерств та наголосив на потребі кадрових рішень.

Він зауважив, що повинна бути й політична відповідальність Генерального прокурора за ситуацію в органах прокуратури України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що 20 жовтня Зеленський повідомив, що через дії прокурорів, які оформлюють собі інвалідності через медико-соціальні експертні комісії (МСЕК), буде скликано засідання Ради нацбезпеки і оборони.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 17:15:42