Львівський портал

Фірма ексдепутата облради через суд скасувала дозвіл на демонтаж реклами в центрі Львова

Міська рада та ГО «Добро Дій» висадили дерева на місці рекламних конструкцій на проспекті Свободи у Львові. Однак суд скасував наказ на демонтаж реклами, так як у той момент у ТзОВ «Еон» були дійсні дозволи на розміщення реклами, а містобудівних підстав для її демонтажу не було. Про це пише Zaxid.net. 

Як вказано в матеріалах справи, у квітні 2023 року Львівська міська рада у співпраці з ГО «Добро Дій» і благодійниками висадили на проспекті Свободи перші у Львові кліматичні дерева – клени-явори атропурпуреа, більшість із яких придбали за гроші меценатів.

Зокрема, дерева висадили на місці рекламних конструкцій. Свої дії ЛМР обґрунтувала рішенням виконкому про озеленення кліматичними деревами центральної частини Львова, яке ухвалили у березні 2023 року. 

Однак у 2021 році ТзОВ «Еон» за рішенням Верховного Суду продовжив дію дозволу на розміщення рекламних щитів на проспекті з 2020 до серпня 2026 року. Крім цього, рекламна компанія зауважила, що дерева висаджені з порушеннями відстаней від проїжджої частини та на місці підземних комунікацій, що суперечить правилам утримання зелених насаджень у місті.

Через незаконний демонтаж рекламних щитів ТзОВ «Еон» звернулося в суд, залучивши до справи також і Львівську ОДА як відповідальний орган у випадку, якщо корені дерев розростуться і пошкодять підземні комунікації. 

У суді представники департаментів економічного розвитку та містобудування, а також управління природніх ресурсів зазначили, що демонтували рекламні конструкції законно за рішенням виконкому і попереджали власників зробити це самостійно. Крім цього, відстані від інженерних мереж і дороги погодили з профільними комунальними підприємствами. 

Суд встановив, що на момент демонтажу рекламних щитів був чинним дозвіл на їх розміщення, а містобудівних підстав на їх демонтаж не було, бо дозволи на висадку дерев від, наприклад, «Львівводоканалу» міська рада отримала лише в лютому 2024 року. 

Враховуючи обставини справи, суддя Львівського окружного адмінсуду Ірина Чаплик позов ТзОВ «Еон» задовольнила частково. Суд визнав протиправними дії управління екології, яке визначило під місця висадки дерев місця розташування рекламних щитів. Також суд скасував наказ департаменту економічного розвитку про демонтаж рекламних конструкцій. Це рішення можна оскаржити в апеляції. 

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Еон» зареєстроване у 2001 році як рекламна компанія. Її власниками вказані Наталія Шейка та екс-депутат Львівської облради від «Фронту змін» Орест Шейка. На місцевих виборах у 2015 році він балотувався до Львівської міськради від «Блоку Петра Порошенка», однак не пройшов. 

Раніше Львівський портал повідомляв, що рекламна фірма «ЕОН» подала до суду на Львівську міську раду через висадку дерев на проспекті Свободи, у місцях, де раніше були рекламні конструкції.

Також у 2016 році міська рада демонтувала рекламоносії ТзОВ «ЕОН» на проспекті Свободи, термін дії дозволів яких закінчився, однак фірма згодом відновила їх через суд.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Олександра Сладкова

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-22 16:59:37