Україна і світ

Посади, які підлягають бронюванню на період мобілізації 2024: перелік

Фото: Pexels

В Україні триває воєнний стан і загальна мобілізація. Військовозобов’язані чоловіки можуть бути мобілізовані, але деякі категорії мають право на відстрочку.

Посади, які підпадають під бронювання на період мобілізації в Україні у 2024 році, в матеріалі Фактів ICTV.

Перелік посад, які підлягають бронюванню на період мобілізації 2024

Бронювання працівників – це відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації.

Адвокат, керівний партнер ЮК Winner Ігор Ясько розповів Фактам ICTV про перелік посад, які підлягають бронюванню на період мобілізації у 2024 році.

Зокрема, бронюванню підлягають працівники:

  • в органах державної влади, місцевого самоврядування та інших державних органах на посадах, що необхідні для функціонування цих органів;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, пов’язаних із забезпеченням виконання мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в організаціях та установах, які критично важливі для забезпечення життєдіяльності населення в особливий період і функціонування економіки;
  • на підприємствах, в організаціях та установах, які здійснюють виробництво товарів, виконують роботи або надають послуги, необхідні для забезпечення потреб ЗСУ та інших військових формувань.

Бронюванню також підлягають кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їхніми працівниками.

Порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов’язаних визначаються законом України та нормативно-правовими актами Кабміну, прийнятими на його виконання.

Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, що здійснюють бронювання військовозобов’язаних, зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються.

У нинішньому порядку від мобілізації були заброньовані:

  • працівники закордонних дипломатичних установ;
  • представництва донорських установ;
  • виконавці проєктів міжнародної технічної допомоги;
  • представництва міжнародних організацій.

Ігор Ясько зазначив, що наразі бронювання також надається:

  1. керівництву міністерств;
  2. народним депутатам;
  3. суддям та дипломатам.

Інші державні службовці також можуть отримати бронювання — чиновники категорії А, голови обласних і районних рад, сільські, селищні та міські голови. А от чиновники категорії Б та органів місцевого самоврядування — не більш ніж 50% від кількості військовозобов’язаних.

Крім того, у статті 23 визначили, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані державні службовці, які готують висновки до проєктів нормативно-правових актів, проводять їх фахову, наукову, юридичну експертизу та/або експертизу ухвалених нормативно-правових актів.

А також державні службовці, які безпосередньо виконують функції із забезпечення кібербезпеки, кіберзахисту та безпеки інформаційних технологій, роботи з розроблення програмного забезпечення, адміністрування баз даних, впровадження та підтримки новітніх інформаційно-комунікаційних технологій в органах, що забезпечують діяльність президента України, Верховної Ради України та Кабінету міністрів України.

Близько 90% рятувальників і поліцейських отримали бронювання від мобілізації під час воєнного стану, згідно з постановою Кабінету міністрів.

Кількість військовозобов’язаних працівників ДСНС і Нацполіції, які підлягають бронюванню, може становити понад 50% за окремим рішенням міністра оборони, прийнятим на підставі обґрунтованого звернення очільника МЗС.

Також не будуть мобілізовувати студентів денної/дуальної форми, на ступінь вище попередньо отриманої, докторантів та осіб, зарахованих до інтернатури.

Як відбувається бронювання працівників

З 17 липня 2024 року запрацювало бронювання через Дію. У Мінцифри повідомили, що тепер керівники підприємств аби забронювати працівників, можуть скористатися електронним порталом. Це спростить і пришвидшить весь процес, а також усуне людський фактор.

Зверніть увагу! Наразі можливість бронювання працівників від мобілізації призупинена (як мінімум до 15 листопада), оскільки триватиме аудит заброньованих військовозобовʼязаних.

Щоб оформити бронь від мобілізації через портал Дія, керівникам компанії, які мають право на бронювання працівників, необхідні такі кроки:

  • зареєструватись або авторизуватися на порталі Дія та вибрати відповідну послугу в розділі Бізнес;
  • внести дані про працівників, яких необхідно забронювати;
  • завірити заяву електронним підписом.

Після цього система перевіряє, чи дійсно підприємство відповідає критеріям бронювання, чи офіційно працевлаштований працівник та чи містяться дані про нього в реєстрі Оберіг. Протягом доби Дія надішле керівнику сповіщення про результат розгляду кожного окремого працівника.

У разі позитивного рішення, Міноборони автоматично переведе військовозобов’язану особу на спеціальний військовий облік. Після цього він вважатиметься заброньованим. У разі відмови – відображатиметься  причина. За необхідності витяг про бронювання можна буде завантажити й роздрукувати.

Інформація про успішне бронювання також відображатиметься у застосунку Резерв+ на смартфоні заброньованої особи.

Зверніть увагу! Подати дані на бронювання за допомогою Дія також може уповноважена керівником особа.  Наприклад, це може бути  голова кадрового відділу  або HR, проте підписати заяву має безпосередньо керівник.

Також згідно з постановою Кабміну № 1125 від 1 жовтня 2024 року до списків можна додавати військовозобов’язаних, взятих на персональний військовий облік у відповідному держоргані, на підприємстві чи установі.

Також уряд уточнив вимоги щодо інформації, яку необхідно зазначати у списках на бронювання військовозобов’язаних.

У списках необхідно зазначити:

  1. реквізити військово-облікового документа у паперовій або електронній формі;
  2. військово-облікову спеціальність;
  3. дату уточнення військово-облікових даних.

Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг виглядає наступним чином:

Як і раніше подати списки для бронювання можна у паперовій та/або електронній формі за формою згідно з додатком 1 до Порядку №76 разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

Спочатку списки для бронювання розглядає Генштаб ЗСУ. Після погодження їх передають до Мінекономіки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після цього Мінекономіки надсилає рішення про бронювання роботодавцю та Генштабу ЗСУ для оформлення відстрочок цим особам.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 16:49:16