Україна і світ

Як заморозити опеньки на зиму, щоби були смачними та не зіпсувалися


Опеньки — одні з найулюбленіших і найпопулярніших грибів. Вони є прекрасним джерелом білка та вітамінів, водночас не перевантажені калоріями. Їх залюбки куштують вегетаріанці та люди, які слідкують за фігурою.

В сезон можна зібрати великий кошик грибів, адже опеньки ростуть не поодинці, а цілими колоніями. Тож біля одного пенька можна відразу назбирати велику кількість грибів, яку легко зберегти на зиму за допомогою заморожування.

Якщо дотримуватися правильних методів, вони залишаться такими ж ароматними та смачними, як і свіжі гриби.

У цій статті ви дізнаєтесь, як заморозити опеньки на зиму в домашніх умовах, щоби зберегти їхні корисні властивості та смак — детальніше читайте на Life. Факти ICTV.

Заморожування опеньків на зиму: основні етапи

Заморожування опеньків — чудовий спосіб взимку мати під рукою ароматні гриби для приготування різноманітних страв.

Правильно заморожені гриби зберігають свої смакові якості та текстуру, залишаючись свіжими протягом кількох місяців.

Перед тим як заморозити опеньки, важливо їх правильно підготувати.

Для цього:

  • Почистьте опеньки від сміття, піску та опалого листя. Потім ретельно промийте гриби під проточною водою. Великі гриби можна порізати на частини.
  • Щоб зберегти структуру та смак, рекомендується попередньо бланшувати або відварити опеньки. Для цього опустіть їх у киплячу воду орієнтовно на п’ять хвилин, потім охолодіть у крижаній воді.
  • Покладіть гриби на рушник, дайте стекти зайвій волозі та добре просушитися.

Як заморозити опеньки: способи та поради

Є декілька способів заморожування опеньків у домашніх умовах.

  • Заморожування сирих грибів — найпростіший спосіб, який підходить для молодих і дрібних опеньків.

Після миття та сушки розкладіть гриби в один шар на рушнику або таці та поставте в морозильну камеру орієнтовно на дві години. Після цього перекладіть їх у герметичні пакети або контейнери та поставте для подальшого зберігання.

  • Заморожування відварених грибів — найкращий спосіб для збереження поживних речовин.

Після бланшування й охолодження гриби потрібно висушити й розкласти в один шар для попереднього заморожування, а потім перекласти в пакети або контейнери та поставити в морозильну камеру для зберігання.

  • Заморожування смажених грибів цей спосіб також підходить для зберігання грибів на зиму.

Якщо ви хочете заморозити вже приготовані опеньки, обсмажте їх з мінімальною кількістю олії. Після охолодження розкладіть гриби  порціями в контейнери або спеціальні пакети та заморозьте.

Виберіть той спосіб заморожування грибів, який вам найкраще підходить, та беріться до роботи.

Основні поради:

  1. Для успішного заморожування використовуйте герметичні пакети або контейнери для зберігання, щоб уникнути проникнення сторонніх запахів.
  2. Не забудьте промаркувати пакети та зазначити дату заморожування грибів.
  3. За можливості використовуйте вакуумний пакувальник для кращого збереження свіжості грибів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тепер ви знаєте, як заморожувати опеньки в домашніх умовах. Спробуйте і насолоджуйтесь ароматними грибами впродовж усього року.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 15:12:51