Україна і світ

Чи потрібно промивати рис: все, що треба знати


Часто кулінари-початківці стикаються з питанням: чи потрібно промивати рис після варіння? І якщо так, то навіщо?

Рис – одна з найулюбленіших і універсальних круп, яку використовують у кулінарії по всьому світу. Це не просто гарнір до м’яса чи овочів – його можна знайти в багатьох національних стравах, від японських суші до італійського ризотто.

Чи потрібно промивати рис після варіння

Це питання викликає багато суперечок. Одні стверджують, що варто, інші – що категорично не рекомендується.

Чи потрібно промивати рис

Коли варто промивати рис після варіння

Промивати рис після варіння можливе, якщо він вийшов занадто липким. Наприклад, якщо рис переварений або ви випадково порушили технологію приготування, холодна вода допоможе зробити його більш розсипчастим. Особливо це стосується таких страв, як плов чи салати, де важлива саме текстура.

Але тут є недоліки. Промивання рису після варіння може знизити його смакові властивості, оскільки разом із зайвим крохмалем ви змиваєте частину природних ароматів та корисних речовин. Крім того, страва може стати водянистою, що не завжди доречно.

Отже, чи потрібно промивати варений рис – якщо рис хорошої якості, його промили до варіння і приготували правильно, потреби в додатковому промиванні не виникне.

Перед приготуванням рис завжди треба промивати, і на це є кілька причин: Видалення бруду та пилу. Зменшення кількості крохмалю. Особливо це важливо для довгозернистого рису, такого як басматі або жасмин. Чим більше ви промиєте рис, тим легшою буде текстура.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 14:18:03