Україна і світ

В Одесі затримали агента РФ, який готував вбивство бізнесмена: що відомо

Фото: СБУ

Служба безпеки України спільно з Нацполіцією затримали агента російських спецслужб, який готував убивство голови громадського формування в Одесі.

Про це повідомили пресслужби Нацполіції та СБУ у вівторок, 22 жовтня.

Затримання агента спецслужб РФ в Одесі

Для того, аби спіймати зловмисника, правоохоронці інсценували вбивство 56-річного жителя Одеси, який є головою одного з громадських формувань. Після чого надали фото та відеодокази “виконавцю”, щоб той передав їх замовнику.

Організатор вбивства мав отримати $80 тис., з яких $70 тис. – обіцяв сплатити кілеру.

агент рф

Фото: СБУ
агент рф

Фото: СБУ
агент рф

Фото: СБУ

агент рф
агент рф
агент рф

Замовив вбивство 43-річний громадянин України, який потрапив у поле зору спецслужб РФ ще у 2017 році. Тоді чоловік працював у службі безпеки одного з російських олігархічних кланів. Після повномасштабного вторгнення в Україну росіяни поновили з ним зв’язок.

— Його вбивство замовила російська спецслужба, яка хотіла здійснити “показову” ліквідацію діяча, котрий публічно підтримував мобілізацію. Таким чином ворог хотів посіяти паніку і дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в регіоні, – повідомили в СБУ.

Там додали, що після успішного виконання планувалися замовні вбивства й інших активістів із публічною проукраїнською позицією.

Як імітували “вбивство”

В СБУ повідомили, що для запобігання злочину співробітники Служби безпеки вивели потенційного “кілера” на організатора. “Виконавець” діяв під контролем правоохоронців: придбав пістолет із набоями, “виконав” завдання і відзняв “убите тіло” жертви на камеру телефону.

Після імітації вбивства він передав своєму замовнику відповідні фото- і відеофайли з місця події.

Правоохоронці затримали російського агента, коли він збирався передати “докази” замовного вбивства куратору з РФ.

Під час затримання у публічному місці чоловік мав при собі бойову гранату Ф-1, застосування якої могло призвести до людських жертв, та мобільний телефон із доказами комунікації з російськими куратором.

Фото: Нацполіція

Йому повідомлено про підозру за такими статтями КК України:

  • ч. 2 ст. 15, пп. 6, 11 ч. 2 ст. 115 (закінчений замах на умисне вбивство, вчинене на замовлення);
  • ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій затриманого за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) КК України. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

агент рф

Фото: СБУ
агент рф

Фото: СБУ
агент рф

Фото: СБУ

агент рф
агент рф
агент рф

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 14:16:22