Україна і світ

Сценарії закінчення війни в Україні та План перемоги: експерти оприлюднили прогнози

Фото: Генштаб ЗСУ

З огляду на презентований президентом України Володимиром Зеленським План перемоги, західні експерти обговорюють перспективи його прийняття союзниками. А також аналізують можливі варіанти завершення повномасштабної війни РФ проти України. 

Про це пишуть The Telegraph та Chatham House.

Три сценарії закінчення війни та їхні наслідки 

Автор колонки у виданні The Telegraph і колишній офіцер британської армії Геміш Де Бреттон-Гордон запропонував три сценарії закінчення війни в Україні та розповів про їхні наслідки для Європи і світу. 

Він вважає, що наразі у такій складні ситуації є лише три можливі результати війни. 

Найгірший – це перемога Росії. За словами Бреттон-Гордона, це призведе до війни з Північноатлантичним союзом, де Велика Британія опиниться на передовій. 

Найкращий сценарій завершення війни, не думку колишнього офіцера, це припинення вогню на умовах України. Коли країна-агресорка поступиться всіма незаконно окупованими українськими територіями, а Україна повернеться до кордонів 2014 року. 

Проте, експерт наголошує, для досягнення цього найкращого сценарію, необхідна повна відданість НАТО та підтримка Плану перемоги України, який нещодавно представив президент Зеленський. 

І третій варіант закінчення війни (у випадку, якщо План перемоги Зеленського проігнорують), на думку Бреттон-Гордона, – припинення вогню на  умовах Росії. Тобто українські незаконно окуповані території будуть визнані російськими. 

– Це, на додаток до жахливих страждань людей у цих регіонах, не принесе довготривалого миру в Європі, – наголосив Бреттон-Гордон.

Водночас оглядач звинувачує уряд Великої Британії у тому, що він втрачає інтерес до ситуації в Україні та не розуміє  наслідків так званого дозволу для Росії досягти успіху у повномасштабній війні. 

На його думку, РФ має серйознішу загрозу, ніж ядерна зброя – хімічну зброю, як то Новачок. Водночас від Заходу немає ніяких погроз стримування у відповідь. 

Бреттон-Гордон наголосив, що якщо План перемоги Зеленського не зможуть підтримати, то це лише додасть сміливості російському диктатору Путіну. 

Також він акцентував на тому, що Європі необхідно озброюватися з огляду на присутність Північної Кореї у Європі. Мовиться про інформацію щодо відправлення північнокорейських військових на підсилення ЗС РФ.

Чотири сценарії від Chatham House 

Лондонський аналітичний центр Chatham House з Лондона оприлюднив чотири, ймовірні, сценарії закінчення повномасштабної війни в Україні. 

На думку експертів  Chatham House, вони виглядають наступним чином: 

  • довготривала війна – конфлікт, який випробовує межі можливостей кожної зі сторін 
  • заморожений конфлікт – перемир’я, яке стабілізує лінію фронту 
  • перемога України – зміна політики Заходу щодо підтримки, що дозволяє Україні змусити Росію повернутися принаймні до лінії розмежування 23 лютого 2022 року 
  • поразка України – прийняття Україною російських умов капітуляції (зміна уряду, демілітаризація, нейтралітет) і територіальні втрати 

У лондонському аналітичному центрі зазначають, що соціологічні, економічні та політичні наслідки війни будуть неминучими, незалежно від того, який з вищеперелічених чотирьох сценаріїв завершення війни справдиться.  

Зазначається, що головним викликом після скасування воєнного стану для України стане – здатність зберегти достатню єдність і рішучість зміцнити свої інституції та економіку, щоб дозволити їй відновитися та захиститися від майбутніх нападів. 

На думку експертів аналітичного центру, характер будь-якої мирної угоди, прийнятної для України, визначатимуть наступні умови:

  • скільки території контролюватиме країна;
  • розмір економічних збитків;
  • рівень втрати населення;
  • рівень безпеки та рівень необхідних інвестицій у захист для стримування подальшої агресії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: The Telegraph, Chatham House

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 11:25:06