Україна і світ

Будівельний фен і розчинники: як зняти стару фарбу з дерева


Після ремонтних робіт можна зіткнутися з різними видами забруднення, які потрібно ліквідувати. Особливо важко з тими, що вже в’їлися у поверхню. Як зняти стару фарбу з дерева – читайте дієві поради у матеріалі Фактів ICTV.

Як зняти стару фарбу з дерева у домашніх умовах

Важливо зважати на вид фарби, оскільки є різні хімічні склади. Наприклад, фарбу для дерева на водній основі, що є найбільш екологічною, дешевою, досить практичною, і тому найбільш затребуваною, можна просто змивати.

  • Шпатель або скребок

Деякі види подібних забруднень прибираються за допомогою звичайних інструментів. Це можна зробити шпателем або скребком.

Найкраще піддається ручному очищенню фарба, яка вже почала відлущуватися з часом. Проте свіжіший шар (до двох років) таким інвентарем зняти буде проблематично.

Зауважимо, що такий спосіб зняття фарби з дерева може зайняти досить багато часу та навіть пошкодити поверхню. Тож краще скористатися іншими методами.

Отже, як зняти стару фарбу з дерева просто та без зайвих зусиль, а найголовніше ризиків?

  • Будівельний фен

Можна скористатися будівельним феном. Цей метод працює із забрудненням через її нагрівання. Під дією високих температур фарба починає братися бульбашками і відшаровуватися від поверхні. Після цього її досить легко видалити шпателем.

Прибираючи стару фарбу таким способом, варто врахувати, що в разі сильного перегріву покриття здатне спалахнути, тож потрібно дотримуватися всіх запобіжних заходів, не застосовувати фен поруч з електропроводкою і легкозаймистими предметами.

Якщо будівельного фена немає, то можна скористатися газовим пальником, паяльною лампою і навіть праскою. Проте ці види побутових інструментів не є повноцінною заміною будівельному фену і не гарантують потрібний рівень безпеки. Тож тут потрібно бути досить обережними, а краще взагалі відмовитися від таких замінників.

  • Хімічні розчинники

Крім того, швидко зняти стару фарбу з дерева допомагають різні засоби для розчинення і видалення фарби.

Більшість сучасних засобів для зняття лакофарбового покриття підходять для видалення акрилових і масляних фарб, а також для тих, що на полімерній основі. Водночас для видалення водоемульсійних складів розчинники не застосовуються.

Мінусом такого способу є токсичність хімічних засобів, тож у процесі роботи необхідний респіратор із рукавичками, а також гарне провітрювання.

До того ж, перед використанням хімічних засобів необхідно обов’язково прочитати інструкцію.

Можна застосовувати спеціальний хімікат, який можна придбати у будівельних магазинах і який призначений для видалення фарби з дерева. Після того, як нанесли рідину на фарбу, і вона деякий час повпливала на забруднення, можна брати до рук шпатель. Якщо не вдалося повністю впоратися із проблемою, то ретельно протріть поверхню ганчіркою, змоченою бензином або вайт-спіритом.

Найдієвіші та найпопулярніші з цих засобів – Змивка СП-6 і Змивка СП-7. Працювати вони починають вже через 40 хвилин. Однак варто зауважити, що швидкість проникнення змивки шар фарби залежить від типу фарби, кількості шарів і давності виконання фарбування поверхні.

  • Електроінструмент

Класичними електроінструментами для зняття старої фарби вважаються болгарки, дрилі і шліфмашинки. Для цього вони оснащуються допоміжними насадками: зачисними кругами, щітками з металу, шліфувальними стрічками тощо.

Найпотужніший результат демонструє наждачний папір.

Підбиваючи підсумки, зауважимо, що деревина — досить тендітний матеріал, який легко пошкодити механічним способом. Тому найбільш доцільним тут стане застосування термічного і хімічного методів очищення. Зокрема, у першому випадку варто проявляти крайню уважність, щоб уникнути перегріву і займання деревини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV публікували три методи та розповідали про важливі нюанси, як зняти стару фарбу з металу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-20 16:02:00