Україна і світ

Для своїх ракет РФ закуповує американські комплектуючі за подвійною ціною – Bloomberg

Фото: СБУ

Росія продовжує в обхід санкцій закуповувати західні компоненти для своїх ракет і озброєнь, попри те, що цінник на них збільшився вдвічі.

Про це йдеться в розслідуванні агентства Bloomberg, що ґрунтується на даних Київської школи економіки, відомостях розвідки України та розмовах з українськими експертами, які проаналізували удар армії РФ балістичною ракетою по Чернігову 19 серпня 2023 року, унаслідок чого загинуло 7 осіб і постраждало більше ніж 200 мирних громадян.

Закупівля компонентів в обхід санкцій

Як приклад, агентство розповідає, що після аналізу залишків балістичної ракети “Іскандер”, яка вдарила по Чернігову, було виявлено модуль навігаційної системи SN-99. У ньому були компоненти, виготовлені чотирма західними компаніями.

Також маркування на двигуні ракети і деяких компонентах засвідчило, що її було зібрано не раніше березня 2023 року, більш ніж за рік після того, як США та їхні союзники запровадили експортний контроль, заборонивши постачання широкого класу технологій до Росії.

Подібні обмеження Заходу зробили незаконними поставки в Росію напівпровідників західної розробки, якщо вони можуть бути використані у військових цілях, навіть якщо вони були зроблені в Китаї. Коли США оголосили про введення обмежень у день вторгнення Росії, у лютому 2022 року, міністерка торгівлі США Джина Раймондо заприсягнулася “використати всі наявні в нашому розпорядженні інструменти для обмеження поставок продукції, програмного забезпечення і технологій, які підтримують військовий потенціал Росії”.

Як змогло дізнатися видання, подібні комплектуючі для РФ ідуть здебільшого через Китай і Гонконг через фірми, створені на короткий проміжок часу і винятково під ці цілі.

Загалом, пише Bloomberg, загальний ланцюжок поставок має такий вигляд:

– Американські компанії, що виробляють мікросхеми, користуються послугами авторизованих дистриб’юторів, які, своєю чергою, продають їх постачальникам електроніки по всьому світу.

США паралельно з цим намагаються зупинити потік мікросхем до Росії, вживаючи заходів проти цих посередників. Наприкінці серпня Міністерство фінансів США запровадило нові санкції проти 400 компаній, обвинувачених у підтримці війни Росії проти України, зокрема понад десяток гонконгських компаній. Однак там не було звинувачення проти низки компаній, чиї компоненти були знайдені в ракетах РФ.

Більше третини компонентів у ракетах РФ – американські

З розслідування випливає, що найбільше в РФ приходить компонентів зі США, а саме від компаній Analog Devices. Із 3871 компонента, які були виявлені в уламках російських снарядів, 21% належав саме Analog Devices. Від іншої американської компанії, Texas Instruments, частка таких компонентів становить 14%.

Загалом, від Analog Devices, згідно з даними митниці, за 2023 рік було поставлено чипів на $326 млн. А якщо дивитись на дані Київської школи економіки, то від моменту повномасштабної війни і до кінця 2023 року, Росія імпортувала щонайменше комплектуючих компанії Analog на $407.

Як зазначає Bloomberg, загалом 86% іноземних компонентів в озброєнні Росії належать компаніям зі штаб-квартирами в США і Європі.

Згідно з аналізом Київської школи економіки, понад дві третини партій продукції Analog Devices, що надійшли в Росію 2023 року, були закодовані як інтегральні схеми – один із 50 типів компонентів, віднесених Міністерством торгівлі США до категорії високопріоритетних через їхнє використання в системах озброєнь.

Олена Бєлоусова, яка працювала над цим аналізом, каже, що експортний контроль змусив Росію платити за компоненти Analog Devices, які Кремль купує у посередників, у понад два рази більше, ніж до 2022 року. Ці компанії знають, що у Росії мало альтернативних джерел, і роблять націнку.

Іншою деталлю Analog, виявленою в Іскандері, був інтерфейс RS-232 – компонент подвійного призначення для передавання даних у комп’ютерах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Метью Хабера, виконавчого директора нью-йоркської компанії Cofactr Inc., яка допомагає автоматизувати закупівлі електроніки та щодня відстежує дані про запаси в сотень дистриб’юторів електронних компонентів, станом на серпень 2024 року через офіційних дистриб’юторів було доступно приблизно 86 тис. штук, а через неавторизованих продавців – понад 4 млн.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 22:10:01