Україна і світ

Британія передасть Маврикію архіпелаг Чагос за виключенням одного острова

Фото: Depositphotos

Велика Британія відмовилася від суверенітету над віддаленою групою островів в Індійському океані. Йдеться про острови Чагос, які Лондон передає Маврикію.

До архіпелагу входить тропічний острів-атол Дієго-Гарсія, який використовується як військова база США та Британії для кораблів та авіації. Утім він став виключенням в рішенні про передання островів.

Британія передасть архіпелаг Чагос Маврикію

Рішення Лондона про передачу Маврикію островів Чагос поклало край рокам запеклих суперечок щодо останньої африканської колонії Великої Британії.

Угода дозволить повернутись чагосцям, яких Британія вигнала з їхніх домівок у 1960-х та 1970-х роках. Як пише The Guardian, те рішення назвали злочином проти людяності та одним із найганебніших епізодів післявоєнного колоніалізму.

Щоправда, винятком стане ключовий острів Дієго-Гарсія, на якому розташована спільна британсько-американська військова база, і який залишиться під контролем Великої Британії.

Плани щодо бази стали причиною того, що Британія від’єднала острови Чагос від решти Маврикія, коли надала останньому незалежність у 1968 році, і примусово переселила до 2 тис. осіб.

Реакція чагосців на цю заяву була неоднозначною, не всі вони задоволені тим, що суверенітет був переданий Маврикію.

Проте голова групи біженців з Чагосу Олів’є Банкул, якому було чотири роки, коли його сім’ю депортували на Маврикій, привітав цю подію, назвавши її великим днем.

— Це була довга боротьба, що тривала понад 40 років, і багато наших людей пішли з життя, – сказав Банкул, який з 2000 року оскаржував суверенітет островів у судах Великої Британії.

У спільній заяві урядів Великої Британії та Маврикія йдеться про те, що угода “виправляє помилки минулого і демонструє прихильність обох сторін до підтримки добробуту чагосців”.

Історичну передачу суверенітету островів Чагос схвально оцінили у США. Президент Джо Байден заявив, що це демонстрація того, як дипломатія й партнерство допомагають здолати давні історичні проблеми та досягти мирних і взаємовигідних результатів.

Острови Чагос на карті

Острови Чагос залишилися під британським правлінням після визнання незалежності Маврикію в 1968 році.

Упродовж семи років у 1960-70-х Британія виселила примусово з островів все місцеве населення.

Скриншот: Google Maps

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У 2000 році Високий суд Англії визнав виселення місцевих жителів з архіпелагу незаконним. У 2019 році Міжнародний суд ООН постановив, що відокремлення островів Чагос від Маврикію під час деколонізації порушувало міжнародне право. Тоді ж Генасамблея ООН закликала Британію повернути ці острови Маврикію.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 21:13:04