Україна і світ

Держрезерви РФ закінчаться 2025 року: Аслунд назвав уразливості російської економіки

Фото: Getty Images

Російська економіка слабшає з кожним роком і, ймовірно, наступний рік стане для Кремля піковим за витратами.

Разом з цим, Захід може прискорити процес економічних витрат РФ, якщо надасть Україні більше коштів і не буде створювати політичні обмеження.

З такою точкою зору в колонці під назвою “Дні російської економіки полічені” для Project Syndicate виступив Андерс Аслунд, американський економіст і старший науковий співробітник Atlantic Council.

Ефект від санкцій

Він нагадав, що санкції проти Росії почали запроваджувати ще з 2014 року, хоч основний санкційний удар припав на період після повномасштабного вторгнення в Україну. Утім, вважає економіст, сьогодні оцінки ефективності цих заходів Заходу проти РФ “сильно різняться”.

І хоч російський диктатор Володимир Путін регулярно хвалиться, що санкції роблять РФ сильнішою, але все ж Кремль і політичні еліти РФ постійно просять прибрати обмеження.

– Багато хто стверджує, що санкції не справляють великого ефекту, а інші доводять, що причина цього в їхній надмірній м’якості. Я вважаю, що нинішній режим санкцій щорічно збриває від 2% до 3% ВВП Росії, прирікаючи країну майже на стагнацію. Крім того, для Путіна ситуація буде тільки погіршуватися, що, можливо, зупинить його агресивну війну проти України, – пише Аслунд.

Прогноз Буданова

Американський економіст також згадав про слова начальника військової розвідки України Кирила Буданова, що Росія, ймовірно, буде виступати за припинення війни під кінець 2025 року саме через економічні вразливості. Андерс Аслунд не зміг підтвердити слова Буданова, однак визнав такий сценарій розвитку подій “логічним“.

– Фінансові, технологічні та демографічні проблеми в російській економіці набагато серйозніші, ніж заведено вважати, при цьому путінська війна вже увійшла в історію своєю жорстокістю і дурістю, – пише він.

На думку економіста, як би не розвивався конфлікт безпосередньо на фронті, найбільший програш буде саме для РФ.

– Війни – дорога подія, і з 2014 року, коли Росія незаконно захопила українські території, її економіка зростала в середньому лише на 1% на рік. У поточних цінах ВВП Росії зменшився з $2,3 трлн у 2013 році до $1,9 трлн. Росія перестала бути наддержавою, – пише Аслунд.

Він додає, що сьогоднішнє керівництво РФ зіпсувало репутацію власної країни як постачальника енергоресурсів. Економіст вказує, що єдині галузі економіки Росії, де ще присутнє зростання, пов’язані з армією і супутньою інфраструктурою. В інших же галузях економіки “в кращому випадку стагнація”.

Також Андерс Аслунд нагадує, що в СРСР була ситуація, коли було виявлено приховану інфляцію в розмірі 3% на рік. Сьогодні, вважає він, у Росії існує аналогічна ситуація. Відповідно, наявність прихованої інфляції означатиме те, що санкції Заходу набагато ефективніші, ніж вважають багато спостерігачів.

– Так, загальний зовнішній борг Росії скоротився з $729 млрд наприкінці 2013 року до $303 млрд наприкінці березня 2024 року, а її держборг дорівнює лише 14% ВВП. Але від цього країні мало користі, тому що вона не може позичати за кордоном. Їй доводиться жити за рахунок податкових доходів і резервів, водночас половину російських валютних резервів заморожено в західних юрисдикціях із лютого 2022 року. Тим часом ліквідні резерви національного фонду добробуту Росії зменшилися до $55 млрд (або 2,8% ВВП) у березні 2024 року з максимального рівня $183 млрд 2021 року; більшість решти коштів інвестовані й неліквідні, – пише економіст.

Він також вказує, що сьогодні через санкції Росії необхідно щороку утримувати дефіцит бюджету в межах 2% ВВП. А за ВВП у розмірі $1,9 трлн подібний дефіцит дорівнює приблизно $40 млрд на рік, а це означає, що “державні резерви закінчаться наступного року, як і говорив Буданов“.

Економічні наслідки від війни для Росії

Також він пише, що технологічні санкції, введені проти РФ, також мають свій вплив. Сьогоднішня Росія з кожним роком все більше відстає технологічно, що посилює масову еміграцію освіченої молоді. Хоч росіянам і вдається купувати китайську техніку, щоб якось пом’якшити наслідки, але Захід все ж обмежує і ці канали завдяки вторинним санкціям.

Окремо експерт наголошує на різкому зменшенні експорту озброєння з РФ, оскільки тепер воно необхідне самій Росії, яка веде наймасштабнішу війну в Європі після Другої світової.

– З урахуванням усіх прихованих витрат, цього року Росія, ймовірно, витратить близько $190 млрд (або 10% ВВП) на війну, і ця цифра, напевно, стане піковим значенням, враховуючи обмеження західних фінансових санкцій. Коли Росія більше не зможе фінансувати бюджетний дефіцит, їй доведеться скорочувати держвидатки, хоча невійськові видатки країни вже і так урізані до межі, – резюмує він.

Паралельно з цим Збройні сили України і далі утримують Росію в тупиковій ситуації, витрачаючи на війну близько $100 млрд щорічно. І попри те, що Росія платить своїм солдатам набагато більше, Україна могла б здобути перемогу, якби мала додаткові $50 млрд на рік, а також дозвіл Заходу наносити удари вглиб території РФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

І, як вважає експерт, Захід може забезпечити цю суму, конфіскувавши $300 млрд заморожених російських державних активів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 20:57:07