Україна і світ

Унікальна бригада ЗСУ: чим відома 25 ОПДБр, яка відбиває навалу РФ під Покровськом

Після захоплення Авдіївки у лютому 2024 року російська армія не зупинялась у своєму просуванні на Донеччині. Відтак, з того часу найгарячішим напрямком на усій лінії фронту залишається Покровський.

Попри складнощі, саме на Покровському напрямку сьогодні продовжують службу захисники 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади.

Втім ці складнощі не є чимось дивним для бійців 25 ОПДБр, оскільки це унікальний підрозділ Десантно-штурмових військ ЗСУ. До початку повномасштабного вторгнення це була єдина бригада у ЗСУ, яка була здатна здійснювати десантування парашутним способом майже у повному складі, разом із бронетехнікою.

Якою є історія бригади, її бойовий шлях з 2014 року та під час повномасштабної війни, а також про героїв ОПДБр – читайте на Фактах ICTV.

Історія 25 ОПДБр

До заснування 25 ОПДБр у 1993 році доклав руку тимчасовий виконувач обов’язків першого командира 25-ї повітрянодесантної бригади — майор Мостика Василь Григорович,  який у минулому був заступником командира і начальником парашутно-десантної служби 217 полку. Продовжив створення повітрянодесантного підрозділу призначений у травні 1993 року командира бригади, підполковник Алещенко Іван Володимирович, який і вважається перший комбригом 25 ОПДБр.

Від початку свого заснування у 1993 і до 2013 року частини бригади виконували завдання в межах міжнародних миротворчих місій ООН.

Попри сучасну назву бригади – Січеславська – з 2002 року підрозділ мав інше почесне найменування – Дніпропетровська, яке було присвоєно 25 ОПДБр президентом України Леонідом Кучмою.

Втім вже на початку 2014 року відбулись зміни. Влада Віктора Януковича, яка на той час узурпувала владу, хотіла використати бригаду для протидії учасникам Революції Гідності, але цього вдалось оминути.

Бойовий шлях 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади

Початок агресії РФ: 2014 рік

Ба більше, один з розвідувальних підрозділів бригади на момент лютого 2014 року перебував у Криму, де був заблокований російськими військами після вторгнення режиму Володимира Путін до України. Бійцям 25 ОПДБр тоді вдалось перебратись на материкову частину України разом із зброєю та технікою.

Напередодні початку гібридної агресії РФ проти українців у 2014 році, майбутня Січеславська бригада була перекинута у Донецьку область. В рамках відбиття російської навали, бійці повітрянодесантної бригади були передислоковані в Донецьку область, а саме – в район Амвросіївки, щоб посилити присутність українських сил біля кордону.

Вже з початком гарячої фази війни на сході у квітні, коли російські диверсанти захопили Слов’янськ, Краматорськ і низку інших міст, підрозділи бригади взяли під контроль Краматорський аеропорт.

Згодом бійці бригади брали участь у боях за Слов’янськ, Красний Лиман, у першому бою за Донецький аеропорт (ДАП).

На жаль, у бригади є й гіркі пам’ятні дати в історії. Так, під час нарощення українського угруповання в Луганському аеропорті, один з військово-транспортних літаків Іл-76 був збитий російськими найманцями в ніч на 14 червня, внаслідок чого загинуло 40 десантників бригади і екіпаж літака.

Вже влітку підрозділи 25 ОПДБр влітку брали участь у важких боях за Шахтарськ, в межах чого намагались розблокувати підхід до оточених на кордоні українських військ. Завдяки цьому вдалось вивести 95 ОДШБр, а згодом і визволити Дебальцеве.

Під час зимового протистояння у 2015 році захисники з підрозділу брали участь в боях за Донецький аеропорт, Авдіївку.

Фото: 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада

Десантники також брали участь в проведенні антитерористичної операції (АТО) в районі Авдіївки, Торецька, Зайцевого, Майорського, Щастя та Станиці-Луганської.

За пів року до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 23 серпня 2021 року, указом президента бригада і отримала своє почесне найменування Січеславська, яке носить донині. 

Повномасштабне вторгнення РФ

Велику війну 25 ОПДБр зустріла на Авдіївському напрямку, де десантники боронились до червня 2022 року.

Крім Авдіївського, Січеславська бригада також брала участь в бойових діях на Волноваському, Лисичанському, Бахмутівському, Слов’янському та Торецькому напрямках.

28 червня 2022 року 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада була нагороджена президентом України почесною відзнакою За мужність та відвагу.

Восени першого року повномасштабної війни з РФ захисники з 25 ОПДБр змогли прорвати оборону противника на лінії Балаклія – Волохів Яр, що на Харківщині, а згодом провести пошуково-ударні дії в Ізюмському напрямку, в результаті чого було звільнено від окупантів Чугуївського та Ізюмського районів Харківської області.

Відповідно, вже 10 вересня 2022 року підрозділами 25 ОПДБр разом із 80 ОДШБр було звільнено місто Ізюм.

Згодом бригада вела пошуково-ударні дії на Лиманському напрямку, що сприяло блокуванню та знищенню противника в населеному пункті Лиман, що пізніше уможливило звільнення окупованих міст та селищ Лиманської громади Донецької області.

Успіхи бригади сприяли подальшому контрнаступу підрозділами Сил оборони на Луганському напрямку. Так, з 18 жовтня 2022 особовий склад бригади брав активну участь в боях в районі Кремінної, що на Луганщині.

Фото: 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада

Вже у липні 2023 року десантники були залучені до штурмових дій на Куп’янсько-Сватівському напрямку, а згодом, у серпні того ж року, брали участь в боях Куп’янському напрямку.

Найважчі напрямки фронту продовжували бути частиною бойового шляху бригади, а тому протягом січня-лютого батальйонні тактичні групи 25 ОПДБр брали участь у відновленні положень на Лиманському напрямку та стабілізаційних діях на Авдіївському напрямку.

Вже з березня 2024 року, після того, як Авдіївка була окупована Росією, десантники 25 бригади відбивають російську навалу на Покровському напрямку, стримуючі щоденні атаки противника.

Герої України 25 бригади ДШВ ЗСУ

На сьогодні у 25 ОПДБр чимало бійців були відзначені найвищою державною нагородою Герой України. Серед них:

  • Ткачук Андрій Сергійович — майор, начальник штабу парашутно-десантного батальйону (2016);
  • Чорний Володимир Володимирович — старший лейтенант, командир 3 парашутно-десантної роти 1 парашутно-десантного батальйону (2022);
  • Андрій Ханін – сержант, командир бойової машини, командир парашутно-десантного відділення (2022), посмертно;
  • Бохонок Віталій Володимирович – майор (2022), посмертно;
  • Євгеній Кураш – полковник, який був залучений до звільнення міста Ізюм (2022);
  • Владислав Бандар – майор, що втратив руку, але продовжив нести службу (2022).

Друзі ДШВ: підтримати 25 ОПДБр

Щоб протидіяти російському наступу на Донеччині, а також не допустити суттєвого просування ворога вглиб української території, кожен охочий українець може підтримати бійців легендарної Січеславської бригади, ставши Другом ДШВ.

Всеукраїнська платформа Друзі ДШВ надає можливість усім охочим здійснити одноразову пожертву або ж оформити щомісячний платіж, щоби спільними зусиллями наблизити день Перемоги над російським агресором.

Стати Другом ДШВ – просто, варто перейти за посиланням, обрати бригаду, яку ви хочете підтримати (наприклад, 25 ОПДБр), або ж спрямувати грошову допомогу на загальний фонд проєкту Друзі ДШВ, з якого будуть розподілені кошти на найактуальніші потреби українських десантників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 18:52:03