Суспільне мовлення

“Це революційний метод”: у львівському “Охматдиті” за допомогою імплантів повертають слух нечуючим дітям

У Центрі дитячої медицини, лікарні “Охматдит” понад пів року діє програма зі встановлення слухових (кохлеарних) імплантів дітям із вадами слуху. Львівські отохірурги разом з іноземними спеціалістами провели три операції.

Суспільне поспілкувалось з батьками пацієнтів та медиками про результати оперативних втручань.

Львів’янка Юлія Дацків, мати однорічного Остапка, розповіла, що відсутність слуху у її сина виявили майже одразу після народження. Вісім місяців малюк носив слухові апарати, однак вони не допомагали.

“Він не чув мови, звуків, лише трішки реагував, але ми розуміли, що мовлення цим “не запустиш”, а хочеться, аби твоя дитина була повноцінною”, — ділиться Юлія.

Влітку минулого року хлопчику провели операцію зі встановлення кохлеарного імпланта і він почув перші звуки у своєму житті.

“Така операція — це дуже хороший шанс для нас. Тим більше вдома, у Львові”, — каже мама хлопчика.

Остап, пацієнт лікарні “Охматдит”. Фото: Центр дитячої медицини, лікарня “Охматдит”

До Дня кохлеарного імпланта, який у світі відзначають 25 лютого, керівник Клініки отоларингології — хірургії голови та шиї Федір Юрочко розповів Суспільному про інноваційні методи лікування глухоти у дітей.

Федір Юрочко, отоларинголог

Федір Юрочко, керівник клініки хірургії голови та шиї Центру дитячої медицини, лікарні “Охматдит”.

За словами лікаря, щороку в Львівській області народжується 15-20 дітей з глибокими порушеннями слуху.

“В усіх пологових будинках новонародженим перевіряють слух скринінговими методами. Якщо є підозра на вади слуху у дитини, то у три місяці роблять повторне обстеження і здебільшого велика частина малюків цей скринінг проходить. Якщо ж ні, то в півроку має бути остаточна діагностика. І при вчасному виявленні глухоти та встановленні кохлеарного імпланта, дитина має шанс на повноцінний розвиток слуху і мови”, — зазначив Федір Юрочко.

Перевіряють слух дитині

Лікар перевіряє слух дитині. Фото: Центр дитячої медицини, лікарня “Охматдит”

У львівському “Охматдиті” перші операції із встановлення кохлеарних імплантів провели у червні минулого року. Оперували українські спеціалісти разом із отоларингологами із Польщі та Бельгії. Тоді відновили слух трьом малюкам.

“Суть операції полягає в тому, що є спеціальний електрод, який вживляється в початок слухового нерва, так званий “слимак”. Це — найделікатніша частина слухового шляху, і вона найчастіше уражена при втраті слуху в новонароджених. Електрод стимулює закінчення слухового нерва, і передає електричні імпульси в головний мозок. За місяць після операції відбувається підключення зовнішнього пристрою. І тоді дитина починає чути перші звуки”, — пояснив лікар.

Слуховий імлант

Пацієнтка “Охматдиту”, якій встановили слуховий імлант. Фото: Центр дитячої медицини, лікарня “Охматдит”

Імпланти для перших пацієнтів лікарні подарувала американська компанія “Advanced Bionics”, яка виробляє такі медичні пристрої. Вартість одного слухового імпланта сягає до 25 тисяч доларів.

“Цього року наша клініка включена в державну програму по кохлеарній імплантації і сподіваємося, що імпланти отримаємо за бюджетні кошти”, — зазначає Федір Юрочко.

Та додає, що кохлеарна імплантація – це революційний метод, що змінив життя дітей, які були приречені на глухоту і німоту. Такі діти ходять в звичайну школу, досягають великих успіхів та реалізують свої таланти.

“Ми бачили ці перші емоції: це були великі очі, здивування, що навколо стільки багато звуків, здивування чути свою маму. Ці діти починають говорити, співають потихеньку. Є дуже позитивні результати”, — радіє лікар.

Дитина, якій поставили слуховий імплант

Пацієнтка “Охматдиту”, якій вствновили слуховий імплант. Фото: Центр дитячої медицини, лікарня “Охматдит”

За словами Федора Юрочка, весною в клініці планують провести ще три операції зі встановлення кохлеарних імплантів. Оперуватимуть львівські медики разом із іноземними колегами: це відомий у світі отохірург професор Анджей Жаровський – керівник Клініки оториноларингології в Антверпені (Бельгія), професор Юзеф Мєжвінський – керівник Клініки дитячої оториноларингології в Бидгощі (Польща) та професор Марцін Шиманський із Клініки оториноларингологї в Любліні (Польща). Операції будуть безкоштовними. Імпланти знову ж надасть американська компанія.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

То ж батьків, чиї діти потребують кохлеарної імплантації просять звертатися у Центр дитячої медицини, лікарню “Охматдит”.


Джерело: Суспільне мовлення України