Суспільне мовлення

Страйк польських фермерів: 9 лютого розпочнеться блокада ПП “Рава-Руська”, “Шегині” та “Ягодин”

Завтра, 9 лютого, польські фермери розпочнуть страйк на пунктах пропуску “Рава-Руська-Гребенне”, “Шегині-Медика” та “Ягодин-Дорогуськ”. Водіїв вантажівок попереджають про ускладнення руху.

Про це повідомили у пресслужбі Державної прикордонної служби України.

За попередньою інформацією, 9 лютого о 10.00 розпочнеться страйк польських фермерів на ділянках, які межують з українськими ПП “Ягодин”, “Рава-Руська” та “Шегині”.

“Протестувальники налаштовані пропускати по одній вантажівці на годину в пунктах пропуску “Ягодин” та “Шегині”, у напрямку пункту пропуску “Рава-Руська” – по дві. Гуманітарний вантаж та автобуси пропускатимуть безперешкодно”, — йдеться у повідомленні.

Крім того, з 12 лютого заплановані страйки на ПП “Устилуг-Зосин” та “Угринів-Долгобичув”. Там здійснюватимуть пропуск транспорту по три вантажівки на годину.

Раніше польські митники попередили українську сторону про те, що 9 лютого об 11 ранку протестувальники планують розпочати блокаду міжнародного пункту пропуску “Ягодин-Дорогуськ”. Попередньо, акція протесту триватиме до 9 березня 2024 року.

Що відомо про протести польських фермерів?

Напередодні загальнонаціонального страйку, 23 січня, фермери заявили, що “пропуск агропродовольчої продукції з країн поза ЄС на європейський ринок без будь-яких правил є вкрай безвідповідальним з боку Європейської Комісії та становить загрозу для польських фермерів”. Ще одна основна вимога протестувальників стосується необхідності перегляду Єдиної аграрної політики.

Раніше польські фермери здійснювали блокаду ПП “Шегині-Медика”. Страйк тривав з 23 листопада до 6 січня. Фермери погодились зупинити акцію після домовленостей з урядом Польщі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Міністр сільського господарства й розвитку села Польщі Чеслав Секерський пообіцяв фермерам задовольнити всі їхні вимоги. Зокрема, йдеться про субсидії на кукурудзу в розмірі 1 мільйона злотих, збільшення кредитування на 2,5 мільярда злотих та збереження розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.


Джерело: Суспільне мовлення України