Суспільне мовлення

Понад 100 на день: львівські студенти-медики виготовляють багаторазові грілки для військових

Студенти Львівського національного медичного університету відправили на фронт понад 1500 багаторазових грілок. Волонтери виготовляють понад 100 таких грілок на день.

Більше про виготовлення хімічних грілок Суспільному розповіли студентки Львівського медуніверситету Наталія Депа й Катерина Ложечник.

Хімічні грілки можна використовувати для зігрівання тіла, рук, ніг чи спальників. Сировину для грілок студенти купляють за донати. Студентка Наталія Депа каже, що виготовляти такі багаторазові хімічні грілки вчилися по відеоінструкції з інтернету.

Виготовлення грілок для військових, 26 січня 2024. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

“Має бути 90 відсотків ацетату і 10 відсотків води для того, щоб у нас вийшла грілочка, яка буде зігрівати наших військових. Ми поміщаємо їх в каструлю, ставимо на вогонь до повного розчинення, також додаємо барвник для того, щоб грілочка була симпатичніша, і переливаємо в грілки. Потім випускаємо повітря, закорковуємо і тут вони ще прогріються 10 хвилин”, — розповідає Наталія.

В кожну відправлену партію грілок волонтери вкладають інструкції з використання. Такі хімічні грілки багаторазові, вони можуть працювати до ста разів і тримати температуру від двох до шести годин.

“Ми беремо вже готову упаковочку, відкриваємо, щоб вона провзаємодіяла із повітрям і з температурою. Ви бачите, вже пішла взаємодія, наша речовина почала реагувати, кристалізуватися. Ось, все, маємо гарячу готову грілочку. Потім температура трішечки падає, ми її знову беремо, перегріваємо до повного розчинення, тобто до прозорої, ось такої консистенції, переварюємо 30 хвилин і можна використовувати разів 100 так точно”, — розповідає студентка медуніверситету Катерина Ложечник.

Виготовлення грілок для військових, 26 січня 2024.

Виготовлення грілок для військових, 26 січня 2024. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

Команда студентів-волонтерів за один день виготовляє понад 100 таких грілок. Майже за 3 місяці студенти виготовили й відправили понад 1500 грілок на фронт. За словами Катерини Ложечник, отримали багато позитивних відгуків від військових.

Створення грілок ініціювали студенти фармацевтичного факультету медуніверситету. Їх роблять під наглядом асистента кафедри Романа Лисюка.

“Ми передаємо або безпосередньо на військові частини, або на інші формування. В багатьох випадках це йде через волонтерів. Напрямки — найчастіше Куп’янський, Південний напрямок, оперативне командування “Таврія” різні куточки. По суті вся лінія фронту”, — каже Роман Лисюк.

Відгуки від військовослужбовців.

Відгуки від військовослужбовців. Фото надав Львівський медуніверситет

“В зимовий період це дуже допомагає, тим більше, що вони є багаторазові. Одноразових грілок є дуже багато, однак їх не рентабельно використовувати: коштують вони недешево, діють тільки один раз. А наші грілочки перестали гріти — їх у гарячу воду запхали, вони активувалися, і знову наші бійці мають можливість погріти собі кінцівки в холод”, — розповідає завідувачка кафедри Львівського медуніверситету Наталія Шаповалова.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Сировину для грілок купляють за донати, тож усі охочі можуть фінансово долучатися до створення грілок. Їх планують виготовляти до кінця зими.


Джерело: Суспільне мовлення України