Суспільне мовлення

У Львові відкрили меморіальну дошку розвіднику ГУР Олегу Бабію

На фасаді школи №49 у Львові встановили меморіальну дошку полковнику Олегу Бабію — розвіднику, який загинув у бою 30 серпня 2023 року. Військовому посмертно присвоїли звання Героя України й орден “Золота Зірка”.

Про відкриття меморіальної дошки повідомив міський голова Андрій Садовий у своєму Telegram-каналі.

Олег Бабій брав участь у російсько-українській війні із 2014 року. З перших днів повномасштабного вторгнення організовував і здійснював спецоперації на тимчасово окупованих територіях України й на території Росії.

“На його рахунку — дев’ять успішних розвідувальних виходів у тил противника, дванадцять спеціальних заходів з організації та забезпечення руху опору на ТОТ України та в тилу противника. Виявлення до 70 важливих стратегічних об’єктів противника: командних пунктів, військової техніки, інженерно-фортифікаційного обладнання, тощо”, — повідомили у пресслужбі Головного управління розвідки України.

Останнє завдання групи розвідників Олега Бабія — виведення з ладу й знищення трьох російських бомбардувальників ТУ-22М3. Це, за даними пресслужби ГУР, “значно порушило плани військово-політичного керівництва РФ щодо нанесення ракетних ударів по території України та фактично повністю дестабілізувало роботу аеродромів і пунктів базування дальньої авіації”.

Батько й син Олега Бабія на відкритті меморіальної дошки, 22 січня 2024. Фото: пресслужба Головного управління розвідки України

Меморіальну дошку на фасаді школи №49 відкрили 22 січня 2024 року, в День Соборності України.

“Ми довго не могли забрати тіло чоловіка, а коли забрали, похорони припали на Покрову. Відкриття пам’ятної дошки на його честь також припало на важливе свято для українців – День Соборності України. Я це бачу як певні знаки для себе, що чоловік зробив багато важливого для нашої країни”, — каже дружина розвідника Юлія Бабій.

Також сьогодні, 24 січня, на засіданні Львівського міськвиконкому погодили встановлення ще 11 меморіальних таблиць полеглим воїнам. На фасадах шкіл встановлять пам’ятні дошки:

  • Вячеславу Волгіну — середня загальноосвітня школа № 90 м. Львова;
  • Ігорю Гребіню — ліцей № 18 Львівської міської ради;
  • Віктору Дідушку — середня загальноосвітня школа № 90 м. Львова;
  • Руслану Заставному — середня загальноосвітня школа № 90 м. Львова;
  • Тарасу Змисному — ліцей № 18 Львівської міської ради;
  • Юрію Ізю — ліцей № 18 Львівської міської ради;
  • Богдану Корнеляку — середня загальноосвітня школа № 90 м. Львова;
  • Віталію Крісі — середня загальноосвітня школа № 90 м. Львова;
  • Олегу Кунинцю — навчально-виховний комплекс “Школа-гімназія І-III ступенів Блаженного Климентія та Андрея Шептицьких”;
  • Богдану Сенишину — ліцей № 18 Львівської міської ради;
  • Сергію Федоріву — середня загальноосвітня школа № 34 ім. М. Шашкевича м. Львова.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В жовтні 2023 року виконком Львівської міської ради затвердив взірець, як мають виглядати меморіальні таблиці, що вшановують пам’ять загиблих військовослужбовців.


Джерело: Суспільне мовлення України