Суспільне мовлення

Нове місце: що варто знати про галерею 31artspace на території колишнього заводу РЕМА у Львові

У Львові майже півтора року працює новий мистецький простір на території колишнього Львівського заводу радіоелектронної медичної апаратури — 31artspace. За цей час вони встигли відкрити низку виставок та поспівпрацювати з MezeWine, креативною студією What if, “Кутом-читальнею”, Porichka music і “Гаражем 127”.

Про мистецький простір та його проєкти розповідає Валентина Вусата — культурологиня й учасниця команди.

Валентина Вусата. Колаж Вікторія Желєзна/Суспільне Культура

Про ідею заснування та перші виставки

Ідея заснування простору належить Ігорю Турку, художнику-абстракціоністу родом із Києва. Свою професійну діяльність він розпочав саме у Львові 2022 року.

У Львові він облаштував собі майстерню на території колишнього заводу РЕМА. І вже у серпні 2022 року тут відбулася перша подія — POP UP OPEN WALL — виставка, на якій були представлені виключно молоді митці.

“Ми не обираємо роботи і не комбінуємо їх експозиційно. Приходиш — і вішаєш, п’єш вино, спілкуєшся, слухаєш платівки. Це все. Тепер «відкриту стіну» ми проводимо в останній вікенд кожного місяця”, — говорить Валентина Вусата.

Дівчина долучилася до команди у квітні 2023 року. За фахом фона культурологиня та богословка, окрім 31artspace також працює у “Я Галереї” у Львові менеджеркою та кураторкою. Розповідає, що більше цікавиться роботою з текстом та останнім часом більше почала писати про театр.

Ідея POP UP OPEN WALL виникла у художника та співкуратора галереї “Гараж 127” у Харкові Антона Ткаченка. Він запропонував формат, де будь-хто міг би принести свої роботи. Це й сформувало основну регулярну подію в галереї, що формується за принципом вільних стін.

У жовтні 2022 року в галереї відкрилася перша виставка — це була презентація персонального проєкту “Сни Молотова” художниці з Бахмуту Маші Вишедської. Фактично, саме від цієї дати починається регулярна діяльність мистецького простору.

Нове місце: що варто знати про галерею 31artspace на території колишнього заводу РЕМА у Львові

Надано Валентиною Вусатою

Самоорганізований простір для молодих митців

Один з останніх проєктів — виставка “Нежитський досвід” (від назви творчого об’єднання “Творче нежить”) відбулася в межах проєкту Weaving, організованого “Гаражем 127”. У ньому митці розповідають про представників та представниць самоорганізації в мистецтві по всій Україні.

Своїм важливим проєктом 31artspace Валентина Вусата називає групову виставку “Причетність”, у якій були представлені митці та мисткині з різних областей України.

“Якщо говорити простими словами, то для людини дійсно важливі тільки ті речі, до яких вона відчуває абсолютну належність. Для когось це війна, для когось тема тілесності, для когось — внутрішній світ і власні переживання. На виставці була представлена скульптура, фотографія, графіка, живопис, інсталяція. Дуже різні. Були роботи дуже ніжні, є навпаки — експресивні. І, що важливо, до кожної з них був написаний текст самим автором чи авторкою. Як на мене, це прекрасна історія, коли крім мого кураторського висловлення, можна спостерігати за висловленням власне авторським”, — розповідає кураторка.

Галерея як спільнота

Кожен мистецький простір має свої особливості. 31artspace — це галерея саме для молодих митців та мисткинь. Як зауважує Валентина Вусата, в індустріальних просторах є свої особливості й показувати саме у таких місцях “класичне” мистецтво досить складно. Тому обрали своїм фокусом роботи та авторів, які творять тут і зараз: часто навіть студенти стають їхніми художниками та художницями. А сама галерея більше тяжіє до андеграунду.

“Ми як інституція декларуємо свободу творчого висловлювання для всіх охочих”, — розповідає дівчина.

За її словами, у Львові небагато таких місць, де молоді автори можуть представити роботи без портфоліо чи зв’язків із кураторами.

Нове місце: що варто знати про галерею 31artspace на території колишнього заводу РЕМА у Львові

Надано Валентиною Вусатою

“У нас все дуже просто і дуже так, «для людей». Я би навіть сказала, що це галерея «для своїх», де «своїм» може стати кожен охочий, що близький з нами за духом”, — говорить Валентина Вусата.

Вона наголошує на тому, що для них галерея — це передусім про спільноту: “Дуже часто люди, які приходять до нас вперше, стають постійними відвідувачами. І це здорово. Часто відкриття виставки, до прикладу, переходить у живу розмову з друзями. І тут не важливо — художник ти, фотограф, культуролог чи людина, з мистецтвом ніяк не пов’язана. Ми галерея для всіх”.

Простори на кшталт 31artspace, які створені художниками, є важливим складником художнього процесу будь-якого міста. Сам Львів має сталу традицію мистецьких центрів, осередків та галерей, створених митцями в різний час. Наприклад, у 1990-ті такі місця організовували Юрій Соколов, Влодко Кауфман. У нульові свою галерею в просторі квартири зробила “Відкрита група” — галерея Detenpyla існує дотепер. Також близько два роки тому у квартирі на Дорошенка відкрилася галерея “Міжкімнатний простір”.

Нове місце: що варто знати про галерею 31artspace на території колишнього заводу РЕМА у Львові

Надано Валентиною Вусатою

31artspace — перший такий осередок, що віддалений від історичної частини Львова та розташованій саме у промисловій частині міста, що надає його авторам і авторкам нових можливостей, пов’язаних також із тим, яким є історичний спадок на цій території.

“Мені здається, це дуже показова історія, коли з такими місцями відбувається реновація. Вони знову оживають, знову дихають, але вже інакше, по-новому. Ми переусвідомлюємо спадок радянської промзони. Замість того, щоб відмовитись від цього, зберігаємо та відновлюємо. Крім того, завод — про спільноту однодумців, як метафорично, так і фізично як простір, що об’єднує. Неймовірно, але в таких  місцях збираються прекрасні люди, натхненні й запалені”, — розповідає Валентина Вусата.

“Наша галерея є самоорганізованим простором, що ніяк не фінансується ззовні. І дуже показово й знаково, що він почав роботу саме в часі війни. Виходить, що потреба в таких місцях існує, і зараз вона дуже наочна”, — підкреслює кураторка.

Коли працює галерея

Галерея працює на вихідних: у суботу та неділю з 14:00 до 20:00. Інколи протягом тижня відбуваються події у просторі — тоді про графік роботи інформують окремо у соцмережах.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України