Суспільне мовлення

У Львові почали використовувати пневматичний протез для реабілітації

У Львові почали використовувати пневматичний протез – пристрій з елементами, наповненими повітрям. Він допомагає готувати пацієнтів з ампутаціями до протезування за тиждень-два після ампутації, а також зменшує фантомні болі.

Про це Суспільному розповіла завідувачка відділення реабілітації лікарні святого Луки Наталія Сич.

Першим пневматичний протез почав використовувати військовослужбовець Іван Романов із міста Дубно, що на Рівненщині. Він пішов на війну добровольцем, після того, як на початку 2023 року в нього народився другий син. Воював на Донбасі та на Лиманському напрямку. Іван отримав поранення, коли в темряві не помітив під ногами міну.

“В мене ще була панічна атака, я казав хлопцям, щоб мене навіть не виносили. Бо я молодий, а дивлюсь, в мене нога в іншу сторону вивернута. Мені важко якось ці моменти було. Але хлопці підтримували, винесли. Хоч я сам по собі такий не маленький, вони ішли зі мною і падали, але винесли. Я їм завдячую життям”, — каже Іван Романов.

Військовий переніс кілька операцій, але медикам не вдалося врятувати ногу. Іван отримав поранення в листопаді, а на початку грудня почав працювати із пневматичним протезом.

“Став зразу на ноги, а по-друге – пройшли фантомні болі. А фантомні болі — тому, що в мене вже кінцівку відрізали, а пальці, п’ятка – це все викручує, ламає. А як в ньому ходжу – то перестає”, — каже Іван Романов.

Фізична терапевтка Зоряна Сободило розповідає, що пацієнт має бути із протезом від 20 хвилин до години. Протез підтримує куксу й зменшує фантомні болі. Кожному військовому розмір підбирають індивідуально.

Завідувачка відділення реабілітації лікарні святого Луки першого міського медоб’єднання Наталія Сич каже, що у світі таку систему використовують для того, щоби пацієнти після ампутацій не звикали до положення сидячи.

“Він допомагає вертикалізувати пацієнта, починаючи з першого тижня після ампутації, звісно, з дозволу хірурга. Переважно, пацієнти після ампутацій кілька місяців знаходяться і переміщуються за допомогою милиць, крісел колісних. А такі засоби допомагають нам зменшувати й фантомні болі, адже людина так розуміє і переміщує вагу на кінцівку, яка є ампутована. І також ми тренуємо і баланс, і перенесення ваги”, — розповіла Наталія Сич.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Наталії сич, пневматичний протез лікарні святого Луки передав благодійний фонд “Protez Hub”.


Джерело: Суспільне мовлення України