Суспільне мовлення

На Львівщині двоє чоловіків померли від отруєння чадним газом

Правоохоронці розслідують обставини смерті двох чоловіків у Жидачівському районі. Попередньо, причиною смерті стало отруєння чадним газом.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Поліції Львівської області.

“18 грудня до поліції надійшло повідомлення про те, що в одній із квартир на вулиці Степана Бандери в Жидачеві виявлено тіла двох чоловіків без ознак життя”, – мовиться в повідомленні.

Причиною смерті 59-річного власника квартири та 44-річного мешканця одного з сіл Стрийського району стало отруєння чадним газом, попередньо встановили правоохоронці.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки) Кримінального кодексу України. Наразі встановлюють усі обставини події, призначено експертизи.

Як уникнути отруєння чадним газом

Найчастіше причиною отруєння чадним газом є недотримання правил безпечного користування газовими приладами. Щоб цього уникнути насамперед, за словами начальника Львівського управління експлуатації газового господарства Павла Сербана, потрібно пам’ятати про два аспекти:

“Перше правило – створити подачу кисню у приміщення, де відбувається горіння. Якщо пластикове вікно – має бути провітрювач, якщо герметичні двері – мають бути жалюзійні решітки. Друге — у вентиляційному каналі ні в якому разі не можна встановлювати електричні вентилятори”.

Також, за словами Павла Сербана, перш ніж запалити щось, потрібно перевірити тягу в димовому каналі.

“Це робиться дуже просто: до вентиляційного каналу підноситься смужка паперу, якщо він втягується в комин – значить тяга є, якщо висить і не рухається – тяги нема, а якщо він відвертається назад – це значить зворотна тяга, тобто дує з комина в приміщення. Тоді треба одразу перекрити крани, відкрити вікна і викликати фахівців”, — пояснює начальник Львівського управління експлуатації газового господарства.

Фахівець додає, для того, аби убезпечити себе, варто встановити газосигналізатор. Він дає світлову і звукову сигналізацію, коли є витік природного газу чи утворився чадний газ.

Симптоми отруєння чадним газом

Медики наголошують, чадний газ, потрапляючи у кров, витісняє молекули кисню, які необхідні для нормальної роботи людського організму, тому може призвести до отруєння та смерті.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ознаками отруєння чадним газом є інтенсивний головний біль, загальна слабкість і сонливість, запаморочення і блювота. У випадку появи таких симптомів потрібно вимкнути усі прилади горіння, вийти на вулицю, викликати “швидку” та газову аварійну службу.


Джерело: Суспільне мовлення України