Суспільне мовлення

Понад 5 місяців після ракетного обстрілу: на якому етапі відбудова будинків на Стрийській у Львові

У Львові триває відбудова будинків на Стрийській, які були пошкоджені або частково зруйновані внаслідок ракетної атаки РФ 6 липня. Один з будинків завершили відновлювати на 99 відсотків. В двох інших зараз ремонтують дах та завершують монтувати вікна. Ці роботи мають завершити до нового року.

На якому етапі відновлення будинків на Стрийській дізнавалося Суспільне.

Один з будинків під номером 68, уже на 99 відсотків відновили, розповідає підрядник, директор підприємства “Рембуд” Олег Поліщук.

“Відбувається монтаж останнього вікна і фактично можна сказати готуємо будівлю до опалення. Перевірили димові канали, відновлюємо постачання газу і по 68 будівлі аварійно-відновлювальні роботи завершені”, — каже директор комунального підприємства “Румбуд” Олег Поліщук.

У будинку поруч будівельники накривають дах та встановлюють вікна. Ці роботи планують завершити до кінця року.

“Були складнощі у відмуровуванні зовнішніх стін, ми ж, окрім того, що ми вимушені відмурувати стіну, тобто її відновити, ще вимушені подумати наперед за так звані карнизи. Вони відновлювалися, як колись було збудовано, тому що наступний етап — це відновлення фасадів, але не маючи тієї основи з тої ж самої цегли австрійської, їх не повториш”, — каже директор комунального підприємства Олег Поліщук.

62 і 64 будинки на вулиці Стрийській. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

У будинку під номером 62 зараз накривають дах, вікна майже уже встановили, залишилося лише змонтувати арочні. Найбільше від ракетного обстрілу зруйнувався будинок під номером 64 додає Олег Поліщук.

Зараз у цьому будинку облаштовують дах. Його мають накрити до кінця року. Проте як розповів підрядник, який займається аварійно-відновлювальними роботами, була затримка з доставкою керамічної черепиці. Це трапилося через блокування кордону з Польщею.

“Завтра (19 грудня, — ред.) має заїжджати компанія, яка має також монтувати вікна і в принципі обіцяють до нового року вже його засклити. Залишається питання — там дуже пошкоджена сходова частина, знищені є сходові марші, ми вже їх замовили під автентичність, як вони були виконані з такого самого матеріалу і орієнтовно в січні вони будуть змонтовані сходові клітини”, — каже директор комунального підприємства Олег Поліщук.

Понад 5 місяців після ракетного обстрілу: на якому етапі відбудова будинків на Стрийській у Львові

64, 66 і 68 будинки на вулиці Стрийській. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Допоки тривають аварійно-відновлювальні роботи усіх мешканців чотирьох будинків Стрийської відселили. Усі вони отримують від міста компенсацію на оренду житла.

Частина з них живе у модульному містечку. Мешкає там і Ганна Федоренко. Жінці 76 років і вона сама виховує трьох онуків. Пенсіонерка є мешканкою Стрийської, 64, будинку, куди влучила ракета. Ганна Федоренко розповідає, після вибуху з її квартири залишилися одні стіни – все розбито і знищено.

“Я внучку свою врятувала, я впала на неї, вона теж покалічена, слава Богу все нормально. Після того я ще чотири дні не могла відійти, я пішла в квартиру, а що в квартирі, а в квартирі вже нічого немає, ну все побито, все і меблі. Я 53 роки жила там. Іншу сторону всю розбило, нашу трохи врятувало, а там загинули сусіди всі мої”, — розповідає Ганна Федоренко.

Зараз у модульному містечку залишаються жити 15 мешканців вулиці Стрийської – це сім сімей, розповідає директор Центру соціальної підтримки Львівської міськради Володимир Головатий.

Понад 5 місяців після ракетного обстрілу: на якому етапі відбудова будинків на Стрийській у Львові

Модульне містечко на Стрийській. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

“Всі люди, які тут живуть, зберігають в модулях свої речі, використовують як склад. Зі своєї сторони там на перший час ми допомогли людям, щоб вони мали якісь побутові речі першої потреби, харчування забезпечується один раз на день. За це велика подяка отцям салезіянам. Вони з першого дня включалися в роботу”, — каже директор міського Центру соціальної підтримки Володимир Головатий.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Володимир Головатий також повідомив, що у містечку встановили генератор та додатково заживили тимчасове житло.


Джерело: Суспільне мовлення України