Суспільне мовлення

Герб домініканців та зображення монастирів: що знайшли під час реставрації у Львівському музеї історії релігії

У Львівському музеї історії релігії відреставрували давні розписи та ліпнину. Їх відновлювали польські і українські реставратори за фінансування інституту “Полоніка”.

Що вдалося виявити під час реставрації, дізнавалося Суспільне.

Колишню трапезну домініканського монастиря, де нині розташована виставкова зала музею, реставрували впродовж трьох років.

“Тут були проблеми з тріщинами в склепіннях, які призвели до того, що частина ліпнини була знищена. Також під час наших реставраційних досліджень ми виявили живопис, який був незнаний нам раніше. Стан приміщення був незадовільний”, — каже реставраторка Леся Гануляк.

Реставратори відновили втрачену ліпнину і зображення шести домініканських монастирів.

“Зображення домініканських монастирів виконані в олійній техніці наприкінці ХІХ століття. Первісно зала не мала поліхромії, ми дослідили, знайшли датування, ці всі монастирі підписані і приведені до експозиційного вигляду”, — розповідає фахівчиня.

Розписи та ліпнина на стінах колишнього монастиря. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Також реставратори віднайшли давній малюнок, який частково зберігся і досі був невідомим.

“Було знайдене живописне зображення гербу домініканців, а також збиту по формі поруч, як нам видавалося, постать. Було прийнято рішення звернутися до істориків мистецтв, які знайшли, що це зображений святий Домінік, і завдяки цьому нам вдалося по контору показати, де ця постать знаходилася. Але було прийнято рішення не відновлювати її, оскільки не було візуальних підтверджень, як ця постать виглядала”, — додає Леся Гануляк.

Про цінність і значення ліпнини на стелі трапезної розповіла завідувачка виставкового відділу музею Руслана Бубряк.

“Там є така більша ліпнина, яка символізує всю католицьку церкву, ієрархію римо-католицької церкви. По-перше, там є зображення гербу домініканців – пес, який сидить на Святому Письмі, який тримає палаючий смолоскип – це символ віри домініканців і ієрархія католицької церкви”, — зазначає Руслана Бубряк.

Герб домініканців

Герб домініканців. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Над реставрацією ліпнини і давніх розписів працювали польські і українські реставратори. Профінансував реставраційні роботи польський інститут “Полоніка”.

“До 1945 року у Львові функціонував Домініканський монастир, пізніше у цих приміщеннях знаходилося поліграфічне училище, а з 2009 року це приміщення використовується як виставковий зал. Приміщення знаходилися в такому стані, не скажу, що аварійному, але критичному, тому що в радянські часи це приміщення виконувало роль їдальні. Тобто це є кіптява, це є пара, і це не сприяло збереженню цієї історичної пам’ятки”, — каже директор музею Орест Малиць.

Інтер'єр у колишній трапезній домініканців

Інтер’єр у колишній трапезній домініканців. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також реставратори віднайшли давні розписи в коридорах музею, їх теж згодом планують відновити. А наразі у музеї історії релігії тривають ремонтні роботи у ще одному виставковому залі, уже за кошти самого закладу.


Джерело: Суспільне мовлення України