Суспільне мовлення

“Панно буде відкрите і повернуте”: мозаїку на фасаді стадіону СКА у Львові закрили мінватою

Мозаїку на фасаді стадіону СКА у Львові не знищили, а закрили мінватою під час ремонту. Власника приміщення зобов’яжуть відкрити панно.

Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. За його словами, будівля належить Львівському університету безпеки життєдіяльності. Під час ремонтних робіт майстри закрили панно мінеральною ватою.

“Цього тижня управління охорони історичного середовища розпочало ознаковувати мозаїки, які підлягають захисту, та виявило закриту стіну зі свіжим ремонтом замість мозаїки. Розпочали дослідження — хто і коли провів роботи. І чи мозаїка була знищена, чи демонтована. Стало відомо, що дані роботи провів Університет безпеки життєдіяльності. З наявної на сьогодні інформації мозаїка закрита мінватою, поверх якої виконано ремонтні роботи”, — каже Андрій Москаленко.

Мозаїка до та після ремонту. Фото: ukrainianmodernism/Instagram

Посадовець наголошує, ця мозаїка внесена до переліку цінних і підлягає захисту, тож має бути відкрита і повернута. Наразі тривають переговори про це з університетом.

Мозаїчна композиція на стадіоні СКА має більш як 20 метрів завдовжки та складається з 8 сюжетів, що зображають спорт і армію. Зі смальти викладено сюжети з велосипедним спортом, стрільбою з луку, важкою атлетикою, бігом, футболом, гімнастикою тощо. Два фрагменти були зафарбовані у 2017 році в межах декомунізації – там виднілося зображення Кремля та прапори республік СРСР.

Про знищення мозаїки 17 листопада повідомили засновник спільноти Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов та науковиця, дослідниця мозаїк Львова Наталя Піддубна.

Про реєстр мозаїк Львова

Львівська міська рада створила реєстр цінних мозаїк у 2019 році — після того, як на початку 2019-го міська рада Львова дозволила забудовнику “Ріел-Естейт Груп” реконструювати будівлю магазину “Океан”. На крамниці була мозаїка “Море і риби”. Забудовник усно пообіцяв зберегти мозаїку, але під час будівельних робіт її зруйнував. Згодом мозаїку відновили.

Охоронний реєстр налічує 81 твір. До нього занесені й мозаїчні твори в опорядженні фасадів на стадіоні СКА на Клепарівській, 39А.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Мозаїки з охоронним статусом мали б додатково охоронятися позначкою “Блакитний щит”. 13 листопада 2023 року у Львові саме почали позначати цінні мозаїки міжнародним пам’яткоохоронним знаком. Упродовж кількох днів мали ознакувати таким чином 20 мозаїк, а згодом — усі 81.


Джерело: Суспільне мовлення України