Суспільне мовлення

У Львові на будівлі стадіону знищили мозаїку з охоронним статусом

У Львові знищили мозаїку на будівлях Спортивного клубу армії (СКА), якій міськрада у 2019 році надала охоронний статус.

Про знищення 17 листопада повідомили засновник спільноти Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов та науковиця, дослідниця мозаїк Львова Наталя Піддубна.

Знищена мозаїка на стадіоні СКА, Львів, листопад 2023 року. Фото: ukrainianmodernism/Instagram

“На південній стіні комплексу СКА, що спускається каскадом, простягалася великоформатна робота, що складала близько 430 кв. м мозаїки. Робота виконана групою художників. Дві останні на стіні виконував під час служби художник Ігор Сиротинський (1984-1986)”, — розповідає про пам’ятку Наталя Піддубна.

Дмитро Соловйов додає, що мозаїчна композиція була більш як 20 метрів завдовжки та складалася з 8 сюжетів, що зображали спорт і армію.

Мозаїка, культурна спадщина, модернізм, Львів, спорт, стадіон СКА

Знищена мозаїка на стадіоні СКА, Львів, листопад 2023 року. Фото: ukrainianmodernism/Instagram

Зі смальти викладено сюжети з велосипедним спортом, стрільбою з луку, важкою атлетикою, бігом, футболом, гімнастикою тощо. Два фрагменти, як повідомляє Соловйов та видання Zaxid.net, були зафарбовані у 2017 році в межах декомунізації – там виднілося зображення Кремля та прапори республік СРСР.

“Мозаїку знищили в рамках забудови з іншого боку паркану. ВСІ сюжети знищили. Авторську композицію з коштовної смальти кугути перетворили на ось це…” — пише дослідник модернізму.

Львів, спорт, стадіон СКА, культурна спадщина, мозаїка, модернізм

Знищена мозаїка на стадіоні СКА, Львів, листопад 2023 року. Фото: ukrainianmodernism/Instagram

“Як видно з відео «Depo Львів», станом на 2022 рік одна з трьох частин панно вже тоді була демонтована, інші дві – частково пошкодженні і занедбані”, — пишуть журналісти.

Користувачі Instagram звернули увагу на вікна, яких не було у первинній стіні з мозаїкою — це надбудова.

Про реєстр мозаїк Львова

Львівська міська рада створила реєстр цінних мозаїк у 2019 році — після того, як на початку 2019-го міська рада Львова дозволила забудовнику “Ріел-Естейт Груп” реконструювати будівлю магазину “Океан”. На крамниці була мозаїка “Море і риби”. Забудовник усно пообіцяв зберегти мозаїку, але під час будівельних робіт її зруйнував. Згодом мозаїку відновили.

Охоронний реєстр налічує 81 твір. До нього занесені й мозаїчні твори в опорядженні фасадів на стадіоні СКА на Клепарівській, 39А.

Як писала міськрада у 2019 році, на території Львова облікували 236 мозаїк. Список робили на основі дисертації Наталі Піддубної, яка тепер повідомляє про знищення одного з панно. У січні 2023 року заступник начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Георгій Корнєєв коментував виданню Zaxid.net, що 88 із цих 236 — найбільш цінні з мистецького погляду. Ці 88 творів цьогоріч нанесли на мапу мозаїк Львова.

Не перший випадок руйнування і “Блакитний щит”

Мозаїки з охоронним статусом мали б додатково охоронятися позначкою “Блакитний щит”. 13 листопада 2023 року у Львові саме почали позначати цінні мозаїки міжнародним пам’яткоохоронним знаком. Упродовж кількох днів мали ознакувати таким чином 20 мозаїк, а згодом — усі 81.

На львівські мозаїки звернули додаткову увагу на тлі того, що наприкінці вересня 2023-го у місті знищили мозаїку “Інформаційний простір” у приміщенні видавництва “Вільна Україна”, яку створив художник Богдан Сойка в 1981 році.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України