Суспільне мовлення

ДПСУ: На українсько-польському кордоні скупчилися близько 2,8 тисячі вантажівок

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко заявив, що на українсько-польському кордоні у трьох пунктах пропуску 18 листопада скупчилися тисячі вантажівок.

Про це представник ДПСУ повідомив у ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“Станом на ранок у чергах близько 2 800 вантажних транспортних засобів. Бачимо певне збільшення навіть у порівнянні з попереднім днем. Найбільше в пункті пропуску “Краківець”, десь 1 200 вантажівок, у “Ягодин” — 1 100 і навпроти “Рава-Руської” — 500″, — розповів Демченко.

Як зазначив речник, через те, що ці три напрямки фактично заблоковані, то лише по кілька вантажівок на годину пропускають через кордон.

За словами представника ДПСУ, перевізники почали обирати інші маршрути, тож спостерігається скупчення автівок й на інших пунктах пропуску. Зокрема Шегині, де перебувають близько 1 200 вантажівок.

“Сподіваємося, що ця ситуація вирішиться якомога швидше, але пам’ятаємо, що учасники акції зазначали, що їхні дії будуть довготривалими, як мінімум до кінця року. Поки що дії, які вживає Україна, зокрема й перемовини, щоб знайти компроміс, польська сторона не йде на це”, — вказав спікер.

Демченко наголосив, що автобуси та легкові транспортні засоби можуть вільно перетинати кордон і для них рух не блокується.

Водночас речник додав, що наразі на кордоні зі Словаччиною рух для автівок не перешкоджають, як на виїзд, так і на в’їзд.

“За інформацією словацьких колег, вони поки що не мають підтвердження, що якісь дії з блокування руху будуть відбуватися, але варто стежити для того, аби розуміти, чи будуть масштабно і на території Словаччини підтримувати блокування руху для вантажівок”, — підсумував представник ДПСУ.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорохуськ” та “Рава-Руська-Хребене”.

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, аби повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Протестувальники заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.


Джерело: Суспільне мовлення України