Суспільне мовлення

На Львівщині близько 1300 мостів загального користування є обмежено придатними — ОВА

На Львівщині у 2023 році проводять ремонт 58 мостів. Як повідомив заступник директора обласного департаменту дорожнього господарства Микола Одиноцький, це 49 мостів на дорогах загального користування, та 9 тих, що перебувають у на балансі територіальних громад. На частині — роботи завершили, на інших роботи ще тривають.

За мости на дорогах загального користування в області відповідає департамент дорожнього господарства та Служба автомобільних доріг. Це 1642 мости із 2210, що взагалі є області. Серед них, за словами Миколи Одиноцького, є ті, які мають обмеження в русі транспорту через свій стан.

Так у Комарнівській громаді у липні цього року впав аварійний дерев’яний міст.

Зараз там триває спорудження нового. Між селами Монастирець та Поляна встановили перші чотири балки, що будуть в основі нового мосту.

Кожна із балок довжиною майже 33 метри, застосовують 40 тонний кран. Одночасно тривають різні види робіт, розповідає представник компанії-підрядника Олексій Крупач.

“Зараз ми наносимо фарбу, після шпаклівки, щоб не було корозії бетонної балки. Ось такі методи. Фарба передова, технологічна, із якою не будуть руйнуватись бетонні конструкції. Вона розрахована на 50 років. І цей міст має служити 100 років”, — говорить представник компанії-підрядника Олексій Крупач.

Зведення мосту між селами Монастирець та Поляна. Фото: Суспільне Львів

Загалом два береги Дністра між Монастирцем та Поляною з’єднуватиме міст із восьми балок, решту планують встановити до кінця наступного тижня.

Новий міст через річку Дністер, що має сполучати села Поляна та Монастирець, розпочали будувати після повені у 2008 році. Тоді негода пошкодила дерев’яний міст, яким користувалися жителі цих сіл. Та нову переправу тоді не добудували. І люди продовжили користуватися аварійним, допоки він не обвалився. У липні продовжили будівництво нового, заморожене у 2008 році.

“Ми отримали вже частину виконаної роботи. Зроблено вже надзвичайно багато підготовчих робіт: чотири балки вже змонтовано, між ними вставлені перемички для підсилення конструкцій. Робота йде, чотири наступні балки вже підготовлені. Ми змушені дотримуватись проєкту. Так, ми проводили його коригування в цьому році і ще, напевно, треба буде”, — каже Комарнівський міський голова Ігор Черевичник.

На Львівщині близько 1300 мостів загального користування є обмежено придатними — ОВА

Міст між селами Монастирець і Поляна. Фото: Суспільне Львів

Як повідомив заступник директора обласного департаменту дорожнього господарства Микола Одиноцький, загалом на балансі Львівської адміністрації та Служби автомобільних доріг є 1642 мости. Частина мають обмеження в русі транспорту через свій стан.

“Близько 1300 із них перебувають в четвертому експлуатаційному рівні, тобто вони є обмежено придатні. Це означає, що на них частково обмежено проїзд за ваговими параметрами. Також на території Львівської області на дорогах загального користування є 34 мости, що перебувають в 5 експлуатаційному стані. Це аварійні мости, де обмежено рух”, — говорить Микола Одиноцький.

За словами Миколи Одиноцького, цьогоріч проводять ремонт, або уже завершили на 58 мостах на території області. А загалом на Львівщині разом є 2210 мостів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України