Суспільне мовлення

У Львові прооперували виховательку дитячого садочка, яка мала рідкісну пухлину

Львівські лікарі прооперували 55-річну виховательку дитячого садочка. У жінки була рідкісна пухлина сонної артерії.

Про стан пацієнтки розповіли у Першому ТМО Львова.

У квітні жінка помітила припухлість на шиї. До лікаря львів’янка не звернулась, адже подумала, що це — запалення лімфатичних вузлів і воно минеться. Але з часом припухлість збільшилась, а при ковтанні з’явився біль. Тож вихователька пішла на прийом до терапевта. Той скерував пацієнтку до щелепно-лицевих хірургів Лікарні Святого Пантелеймона.

Жінці провели УЗД-діагностику і комп’ютерну томографію та виявили у пацієнтки хемодектому. Як розповіли медики, новоутворення рідкісне, зустрічається у 1-2 людей зі 100 тисяч і небезпечне — може розірватися та вбити людину.

У жінки на момент звернення хемодектома була вже розміром 4 на 5 см. За словами лікарів, будь-якої миті пухлина могла призвести до смерті.

“Єдиний спосіб її врятувати — якнайскоріше видалити новоутвір. Втручання провели наші щелепно-лицеві хірурги. Вони видалили пухлину з бокової поверхні шиї. Операція була складною, бо хемодектома дуже щільно прилягала до судин і у разі їхнього пошкодження могла виникнути масивна кровотеча”, — йдеться у повідомленні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Втручання минуло успішно. На третій день після операції пацієнтку виписали з лікарні. Результати дослідження пухлини показали, що вона була доброякісною. Нині на жінку чекає реабілітація та спостереження у лікаря, аби уникнути рецидиву.


Джерело: Суспільне мовлення України