Суспільне мовлення

Утримували двох чоловіків: працівникам Самбірського ТЦК на Львівщині повідомили про підозру

ДБР повідомило про підозру у катуванні та незаконному позбавленні волі двом працівникам Самбірського військкомату. Вони незаконно утримували та катували в приміщенні військкомату двох чоловіків.

Про це повідомили на сайті Державного бюро розслідувань.

19 вересня у мережі з’явилося відео побиття чоловіка у ТЦК. Спершу ДБР повідомляло про одного чоловіка, якого утримували у одному з відділів Самбірського ТЦК проти його волі та побили. Він мешканець Харкова.

20 вересня повідомили, що у військкоматі утримували ще одного чоловіка — мешканця Кривого Рогу.

“19 вересня 2023 року під “наглядом” керівника військовий-водій побив обох громадян. Одного з потерпілих бив руками та ногами по тілу і обличчю, погрожуючи зброєю. Відповідне відео було поширено мережею Інтернет у цей же ж день. Інший чоловік отримав удар у голову”, — зазначають у ДБР.

За даними ДБР, двоє чоловіків потрапили до ТЦК після того, як намагалися перетнути кордон і потрапити до Польщі. Їх затримали прикордонники.

“На чоловіків склали протоколи про порушення правил перетину держкордону і доправили до військкомату для постановки на військовий облік. У військкоматі обох чоловіків намагались примусити “добровільно” пройти військово-лікарську комісію для подальшої мобілізації, на що вони не погоджувались. Одного з потерпілих утримували в приміщенні військкомату 10 днів, іншого – 7″, — повідомляють у ДБР.

У середу, 20 вересня, працівники ДБР повідомили про підозру у незаконному позбавлені волі та катуванні, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 127 КК України) заступнику начальника одного з відділів Самбірського районного ТЦК та СП, а також військовослужбовцю-водію цього відділу.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Також правоохоронці подали клопотання про обрання запобіжного заходу – тримання під вартою без можливості внесення застави.

Що відомо про інцидент у відділені Самбірського військкомату на Львівщині

19 вересня у мережі опублікували відео, на яких нібито військовослужбовці б’ють чоловіка та погрожують йому зброєю. На відео чоловік, який представляється Вадимом, каже, що він харків’янин і його утримують в ТЦК шосту добу.

Свою позицію Львівський обласний ТЦК та СП опублікував на сторінці у Facebook. У дописі зауважили, що на відео, яке поширюють у мережі, видно лише частину події, військовослужбовців відсторонили та проводять службову перевірку.

В Офісі генерального прокурора повідомили, що на Львівщині розслідують обставини інциденту у районному військкоматі. За фактом відкрили кримінальне провадження.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як розповіла Суспільному речниця Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону Юлія Шевченко, випадок трапився у Самбірському районному ТЦК. За фактом порушення статутних правил, взаємовідносин між військовослужбовцями із застосуванням зброї (ч. 3 ст. 406 КК України) зареєстрували кримінальне провадження.


Джерело: Суспільне мовлення України