Суспільне мовлення

“Таємниці Старосамбірщини”. На Львівщині актор театру та кіно знімає серіал на телефон

Про автора пісні “Гуцулка Ксеня”, історії про заснування сіл і інтерв’ю з людьми можна дізнатись, дивлячись серіал про Самбірський район. Його на телефон знімає та монтує Назар Титар. Перед новим випуском хлопець працює в архіві та опитує старожилів села.

До зйомки нового відео про Самбірський район Нараз Титар готується у центральному історичному архіві України. Наступний випуск буде про село Топільниця. Проєкт називається “Таємниці Старосамбірщини”.

“Таємниці Старосамбірщини”. На Львівщині актор театру та кіно знімає серіал на телефон. Суспільне Львів

“Цей серіал не тільки про історію села, міста, а також про людей. Наприклад, серія про Бачину, там народився Роман Савицький, який написав пісню “Гуцулка Ксеня”. У Бусовиську жива Ганна Гурин, якій вже 95 років і вона написала пісню “Ой у лісі на полянці”. Усі думають, що це народна пісня”, — каже автор проєкту Назар Титар.

Назар за професією актор театру та кіно. Відео про рідний регіон почав знімати 4 роки тому. Досліджує інформацію, знімає та монтує нові випуски самостійно. Каже, що розпочинає роботу з розпитування старожилів села.

"Таємниці Старосамбірщині". На Львівщині актор театру та кіно знімає серіал на телефон

“Таємниці Старосамбірщини”. Кадр з фільму. Суспільне Львів

“Серія Бусовисько дуже цікава, бо там я брав інтерв’ю в жіночки, якій 102 роки. І навіть от 12 лютого був у неї День народження, я приїхав, привітав її, вона мене згадала”, — каже Назар Титар.

Найскладніше, за словами митця, йому дався епізод про село Стрілки. У випуску йдеться про історію УПА. Назар знайшов свідків катувань.

“До мене підійшла жіночка з Херсона, яка приїхала менше року тому, і каже: “Я вам дуже дякую, бо ви відтворюєте те, що відбувається зараз”. Тобто така паралель, бо вона розказувала, що вона сиділа в підвалі в окупації, до неї скидали мертві тіла, а в Стрілках була схожа ситуація. Історія гірка, але її потрібно пам’ятати, щоб вона не повторювалась, тому це моє головне завдання — щоб ця історія не повторювалась”, — каже Назар Титар.

"Таємниці Старосамбірщині". На Львівщині актор театру та кіно знімає серіал на телефон

Назар Титар готується до запису нового відео. Суспільне Львів

Нещодавно Назар перейменував свій канал на YouTube на Дослідник UА і вирішив робити проєкти за межами Старосамбірського району. Вже має ідеї для нових епізодів.

Читайте також

Львівська хорова капела “Дударик” під час закордонного туру зібрала 200 тисяч гривень на дрони для ЗСУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Завтра в той самий час”: у Львівському театрі Лесі готують прем’єру про війну та волонтерство


Джерело: Суспільне мовлення України