Суспільне мовлення

У Львові відреставрували металеву браму на вулиці Левинського

У Львові, на вулиці Івана Левинського, 1, що неподалік від палацу Сосновського, відреставрували історичну металеву браму. Робота тривала майже три місяці. Про те, як відновлювали браму, повідомили у пресслужбі Бюро спадщини.

Брама перебувала у незадовільному стані: була втрачена автентична фурнітура, а замість засклення встановлені металеві листи.

“Нижня частина цієї брами була знищена корозією, а під товстим шаром старої фарби приховувалося чимало пошкоджень та втрачених дрібних декоративних елементів. Щоб все це відновити, ми витратили близько трьох місяців” – каже майстер-реставратор Юрій Миколаїшин.

Брама до та після реставрації. Бюро спадщини

Фахівці відновили усі втрачені елементи, встановили нове засклення брами та верхнього світлика. А також нові ручки. Крім того, відреставрували оригінальний декроттуар біля брами — для очищення взуття від бруду та снігу.

Фахівці відновили оригінальний декроттуар біля брами

Фахівці відновили оригінальний декроттуар біля брами. Бюро спадщини

Реставраційні роботи коштували близько 69 500 гривень. З цієї суми місто сплатило понад 48 600 гривень, решту суми — мешканці.

Елемент брами

Елемент брами. Бюро спадщини

Минулого року в межах програми співфінансування в історичному ареалі Львова відреставрували 29 брам та 16 вікон в будинках. Ще 12 вікон та балконних блоків замінили з металопластикових на дерев’яні. Новий набір заявок на програму співфінансування стартує у вересні 2023 року.

Читайте також

На Львівщині проведуть реконструкцію палацу Скшинських-Чарторийських

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові декомунізували 33 охоронні дошки на пам’ятках культурної спадщини


Джерело: Суспільне мовлення України