Львівський портал

710 тисяч українців безпідставно мали статус «у розшуку», це вже виправили, – Міноборони

Через застосунок «Резерв+» зі 710 тисяч військовозобов’язаних українців зняли з безпідставного «розшуку». Про це повідомила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

За словами посадовиці, така помилка виникла у реєстрі «Оберіг», тож 710 тисяч військовозобов’язаних громадян України отримали статус «у розшуку». Цю проґалину вже виправили у застосунку «Реєстр+», тож щоб побачити оновлений статус, потрібно повторно авторизуватись у додатку.

«Чому громадяни мали такий статус? Якщо людина порушувала правила військового обліку, наприклад, ігнорувала «повістки». То ТЦК зверталось до Національній поліції. Але фактично кількість таких звернень становить близько 25%.

Згідно з законодавством такий «розшук» мав свої терміни. Адже до 19 травня адміністративне стягнення могло бути накладене не пізніше двох місяців з дня порушення правил військового обліку. Зараз цей термін – 3 місяці з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня вчинення. Так, статус «в розшуку», безпідставно отримали багато військовослужбовців, дані яких не були оцифровані своєчасно», – відзначила Катерина Черногоренко.

При цьому військовозобов’язаного зняли з «розшуку», до ТЦК звертатись не потрібно.

Водночас заступниця міністр оборони визнала, що в державних реєстрах справді є чимало помилок, які виникли через людський фактор. Тому саме цифровізація дозволяє це виправити, ще й достатньо оперативно.

Нагадаємо, з 18 травня в Україні набув чинності закон про мобілізацію, який передбачає, що всі військовозобов’язані українці повинні оновити свої дані протягом 60 днів, тобто включно до 16 липня.

Зробити це можна безпосередньо у територіальних центрах комплектації, через ЦНАП або через застосунок «Резерв+». При цьому у ТЦК відкрили попередній онлайн-запис.

У Міноборони кажуть, що під час оновлення даних направлення на ВЛК відразу не видаватимуть. Це можуть зробити згодом за потреби.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-29 18:43:05