Україна і світ

70-річна угандійка за допомогою ЕКЗ народила двійню: африканські лікарі назвали це історичною подією

Сафіна Намуквая народила хлопчика та дівчинку. Довелося вдатися до кесаревого розтину, бо вагітність була важкою, а пологи почалися передчасно на 31 тижні. Малюків помістили в інкубатори.

Лікарі в репродуктивному центрі запевняють численних журналістів, що мама і діти в нормі.

Найстарша матір Африки

До речі вдома новонароджених чекає їхня сестричка, яку Сафіна теж народила у поважному віці 67 років.

Зараз дивляться

Доктор Едвард Тамале Салі, фахівець з фертильності розповів, що в обох випадках використали донорську яйцеклітину та сперму партнера Сафіни для процедури екстракорпорального запліднення (ЕКЗ).

Лікарі радіють і пишаються своєю роботою, жінка щаслива, що діти народилися здоровими, але попереду у найстарішої матері Африки – складний і дуже важкий період – батько малюків залишив сім’ю.

– Чоловіки не люблять, коли їм кажуть, що ви носите більше однієї дитини. З тих пір, як я потрапила в клініку, чоловік жодного разу не з’являвся, – сказала Сафіна журналістам.

Вона розказала, як вдячна лікарям за згоду взяти її у програму штучного запліднення, бо дуже страждала, що не мала дітей. Їй доводилося терпіти зневагу своїх сусідок і родичок.

ЕКЗ – один з методів виправлення “несправедливості” природи. Яйцеклітину видаляють з яєчників жінки та запліднюють спермою в лабораторії.

Потім запліднена яйцеклітина, тобто, ембріон, поміщається в утробу жінки для росту та розвитку.

Якби там не було,  Сафіна Намуквая тепер ніколи не буде самотньою, чого вона страшенно боялася, поряд з нею ростимуть син і дві донечки.

Джерело і фото: Women’s Hospital International and Fertility Centre

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-02 14:55:39