Україна і світ

600 корисних страв на будь-які дитячі смаки: в Україні з’явився збірник рецептур для шкільних їдалень

У Києві, в середній загальноосвітній школі №281 команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти.

600 страв – на всі смаки

Посібник виданий у межах Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Збірник складається з понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.

Усі рецептури розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема, з експертами Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.

Перший збірник страв для шкільних їдалень був затверджений у 2022 році, він містив рецепти 180 страв. Проте, за два роки команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що потрібно значно більше страв, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей.

Відтак з’явився оновлений збірник рецептів. Він складається з 14 розділів та має 621 рецептуру. Тут і традиційні українські страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.

– Вдячна Клопотенку за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування, – зазначила у своєму слові перша леді Олена Зеленська.

За її словами, ця чудова, зрозуміла й детальна книжка —допомога і натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Довідник — дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею.

Усі присутні на презентації погодилися, що цей збірник стане ключем до значного розширення асортименту страв в школах по всій країні.

Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшить роботу шкільних кухарів. Технічні картки адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному.

Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.

Буде й друкований, і електронний варіант збірника

Розробка та видання збірника  стали можливими завдяки підтримці українсько-швейцарського проєкту  Діємо для здоров’я, який здійснює консорціум кількох впливових організацій за фінансової підтримки Швейцарії.

Друковані примірники збірника будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із упровадження реформи шкільного харчування.

Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі “ЗнаЇмо” та на сайті Cult Food.

Важливість і значення цього заходу підкреслює те, що участь у ньому взяли впливові і поважні гості – перша леді України Олена Зеленська, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, міністр освіти та науки Оксен Лісовий, посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн, голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук, голова Національної асоціації громадського харчування та керівник команди реформи шкільного харчування Орест Степаняк, а також керівник офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту Діємо для здоров’я в Україні Галина Майструк.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-19 12:43:13