Україна і світ

Знищення російського Ту-22М3: в ГУР кажуть, що ДРЛВ А-50 збивали так само

Воєнні розвідники розповіли деталі операції зі знищення стратегічного бомбардувальника РФ Ту-22М3, яка була спільно проведена фахівцями ГУР МО та Повітряними силами ЗСУ 19 квітня 2024 року.

Крім того, були встановлені дані російських воєнних злочинців з числа екіпажу літака.

Про це йдеться у дописі Головного управління розвідки та в у документальному фільмі Артема Шевченка, який оприлюднило розвідувальне відомство.

Зараз дивляться

Збиття Ту-22М3 у квітні: деталі операції від ГУР

Йдеться про знищений за 308 км від лінії фронту російський бомбардувальник Ту-22М3 упав поблизу хутора Богомолов, що у Ставропольському краї РФ.

За даними ГУР, літак мав бортовий номер 11 і належав до складу 52-го важкого бомбардувального авіаполку (в/ч 33310, авіабаза Шайковка, що в Калузькій області РФ). Вказаний авіаполк входить до 22-ї гвардійської важкої бомбардувальної авіадивізії командування дальньої авіації Повітряно-космічних сил РФ.

Розвідники нагадують, що 19 квітня 2024 року бомбардувальник Ту-22М3 злетів з північно-кавказької авіабази Моздок до станиці Кущевської у Краснодарському краї РФ ― рубежу пуску ракет Х-22 по території України. Але тоді це став останній політ для російського бомбардувальника.

– Літак був уражений на відстані 308 кілометрів, достатньо далеко. Скажімо так, плідна і довга робота дає про себе знати… Це перше збиття літака дальньої авіації в цій війні, ― розповів тоді в інтерв’ю BBC начальник ГУР МОУ Кирило Буданов.

За словами начальника розвідки, для збиття Ту-22М3 були залучені ті ж засоби, що і для збиття російського літака далекого радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) А-50.

Імена пілотів збитого Ту-22М3

Згодом у воєнній розвідці встановили імена, а також інші детальні відомості про чотирьох воєнних злочинців, які входили до складу екіпажу нині вже знищеного російського бомбардувальника Ту-22М3.

Зазначається, що усі четверо пілотів змогли катапультуватись, а вижити тоді змогли лише двоє воєнних злочинців:

  • Командир корабля – Колєсніков Сергій Анатолійович, заступник командира ескадрильї з військово-політичної роботи, майор, особистий номер Е-199209, проживає у Шайковці, будинок 7, кв.55, розлучений, має доньку.
  • Штурман авіазагону – Скрябічєв Олександр Володимирович, капітан, особистий номер Е-179241, проживає у Шайковці, будинок 1, кв.8, дружина – Скрябієчєва Наталія, двоє синів.
  • Помічник командира корабля – Кононов Андрій Юрійович, капітан, особистий номер Ф-193346, проживав у Шайковці, будинок 1, кв. 41, дружина – Кононова Світлана, дві доньки. Ліквідований разом з літаком ТУ-22М3 19 квітня 2024 року.
  • Штурман-оператор авіазагону – Грушанін Андрій Олександрович, старший лейтенант, особистий номер МТ-498741, розлучений, дітей немає. Ліквідований разом з літаком ТУ-22М3 19 квітня 2024 року.

Нагадаємо, що 27 липня була здійснена атака на аеродром Оленья, що на відстані близько 1,8 тис. км від кордону України. Тоді було пошкоджено два літаки Ту-22МЗ.

Як згодом пояснював начальник ГУР МО Буданов, ці удари по аеродрому Оленья, що в Мурманській області РФ, відтермінували черговий обстріл України.


Фото: зняток з відео з соцмереж

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-04 22:17:07