Україна і світ

Перебуваємо на передовій позиції: у Литві підготують план масової евакуації

Литва розробить загальнонаціональний план масової евакуації на початку жовтня.

Про це повідомила очільниця МВС країни Агне Білотайте під час пресконференції, передає LRT.

У Литві підготують національний план масової евакуації

За словами Білотайте, сьогодні цивільний захист є актуальним як ніколи. Вона також згадала війну в Україні, яка досі триває, та додала, що країни Балтії зазнають гібридних та дезінформаційних атак, а диверсії – це наша нова реальність.

Зараз дивляться

— Важливо відзначити, що ми перебуваємо на передовій позиції, тому сьогодні цивільний захист став пріоритетом у нашому порядку денному, – сказала Білотайте.

Вона також підкреслила, що для посилення цивільного захисту недостатньо дій лише Литви, тому вирішено співпрацювати з іншими країнами Балтії та звертатися за фінансовою підтримкою ЄС.

— Настав час об’єднати наші можливості та діяти скоординовано як на регіональному рівні, так і на рівні ЄС. Так, це дуже дорого, але ми маємо обговорити можливості об’єднання наших зусиль та отримання відповідної підтримки з боку ЄС… Ми закликаємо провести оцінку ризиків на рівні ЄС, щоб краще зрозуміти загрози та забезпечити заходи цивільного захисту, – сказала міністрка.

Нещодавно міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс висловив думку, що бездіяльність НАТО призвела до безперешкодного падіння російських безпілотників на території країн Північноатлантичного блоку. 

Очільник МЗС Литви зазначив, що інциденти, немислимі ще 3 роки тому, сьогодні вважаються рутиною.  

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Facebook/Агне Білотайте

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-09 17:00:06